Stripsy z kurczaka


Soczyste kawałki kurczaka w chrupiącej kukurydzianej panierce to pyszna przekąska, którą uwielbiają dzieci i dorośli. Stripsy z kurczaka podałam z domowym sosem Kentucky Gold, który świetnie do nich pasuje. Można też użyć innego np. sosu czosnkowego, dipu serowego lub po prostu ketchupu 😉

Stripsy z kurczaka

Składniki:

  • 2 duże pojedyncze piersi z kurczaka
  • 2 szklanki płatków kukurydzianych
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • szczypta chili
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Dodatkowo:

Przygotowanie:

Płatki kukurydziane pokruszyć dłońmi lub przez chwilę zmiksować w malakserze. Można też przełożyć do woreczka foliowego i przejechać wałkiem do ciasta. Następnie przełożyć do miseczki, dodać bułkę tartą i wymieszać.

Piersi z kurczaka oczyścić z błonek i kostek. Pokroić na podłużne paski, mniej więcej tej samej grubości i przełożyć do miseczki. Dodać słodką paprykę, chili, sól i pieprz. Wymieszać.

Do miseczki wbić jajko i dolać mleko. Rozbełtać.

Filety z kurczaka obtaczać w mące, maczać w jajku, potem obtaczać w płatkach kukurydzianych mocno dociskając. Smażyć na rozgrzanym oleju, na średnim ogniu z dwóch stron.

Smacznego 🙂




To też może Cię zainteresować:

Piersi z kurczaka w płatkach kukurydzianych

Burger z kurczakiem, boczkiem i domowym sosem Kentucky Gold

Kieszonki z kurczaka w płatkach kukurydzianych z serem pleśniowym

Kabanosy w cieście francuskim z czerwonym pieprzem

Domowy sos Kentucky Gold

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *