Soczyste kawałki kurczaka w chrupiącej kukurydzianej panierce to pyszna przekąska, którą uwielbiają dzieci i dorośli. Stripsy z kurczaka podałam z domowym sosem Kentucky Gold, który świetnie do nich pasuje. Można też użyć innego np. sosu czosnkowego, dipu serowego lub po prostu ketchupu 😉
Składniki:
- 2 duże pojedyncze piersi z kurczaka
- 2 szklanki płatków kukurydzianych
- 3 łyżki bułki tartej
- 2 jajka
- 2 łyżki mleka
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- szczypta chili
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Dodatkowo:
Przygotowanie:
Płatki kukurydziane pokruszyć dłońmi lub przez chwilę zmiksować w malakserze. Można też przełożyć do woreczka foliowego i przejechać wałkiem do ciasta. Następnie przełożyć do miseczki, dodać bułkę tartą i wymieszać.
Piersi z kurczaka oczyścić z błonek i kostek. Pokroić na podłużne paski, mniej więcej tej samej grubości i przełożyć do miseczki. Dodać słodką paprykę, chili, sól i pieprz. Wymieszać.
Do miseczki wbić jajko i dolać mleko. Rozbełtać.
Filety z kurczaka obtaczać w mące, maczać w jajku, potem obtaczać w płatkach kukurydzianych mocno dociskając. Smażyć na rozgrzanym oleju, na średnim ogniu z dwóch stron.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować:
→ Piersi z kurczaka w płatkach kukurydzianych
→ Burger z kurczakiem, boczkiem i domowym sosem Kentucky Gold
→ Kieszonki z kurczaka w płatkach kukurydzianych z serem pleśniowym