Dzisiaj włoski deser, czyli orzechowa panna cotta z sosem karmelowym (panna cotta alla nocciola). Przygotowana z dodatkiem pasty z uprażonych orzechów laskowych i polana domowym sosem karmelowym. Pyszna i nieskomplikowana. Jeśli wolicie klasyczną wersję to polecam panna cottę z sosem malinowym na bazie czerwonego wina 🙂
Orzechowa panna cotta z sosem karmelowym
Składniki na orzechową panna cottę z sosem karmelowym:
Panna cotta:
- 300 ml śmietany kremówki 30%
- 200 ml mleka
- 150 g orzechów laskowych
- 80 g cukru
- 3 łyżeczki żelatyny
Dodatkowo:
- sos karmelowy
- orzechy laskowe
Przygotowanie orzechowej panna cotty z sosem karmelowym:
Orzechy laskowe uprażyć na suchej patelni, aż lekko się zrumienią. Zawinąć w bawełnianą ściereczkę i pocierać, aż skórka zejdzie. Następnie zmielić najmocniej jak się da, aż staną się lejące (tak jak pasta z orzechów włoskich).
Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach zimnej wody.
Mleko i śmietankę wlać do rondelka i dodać cukier. Wszystko podgrzewać na małym ogniu (nie gotować) często mieszając. Zdjąć z ognia i dodać pastę z orzechów laskowych oraz napęczniałą żelatynę. Mieszać, aż żelatyna się rozpuści. Następnie ostudzić i przelać do filiżanek. Wstawić do lodówki na około 2 godziny, aż stężeją.
Filiżanki wyjąć z lodówki, zanurzyć je na kilka sekund w gorącej wodzie i przełożyć na talerzyk. Polać sosem karmelowym i posypać uprażonymi i posiekanymi orzechami laskowymi.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować: