Orzechowa panna cotta z sosem karmelowym


Dzisiaj włoski deser, czyli orzechowa panna cotta z sosem karmelowym (panna cotta alla nocciola).  Przygotowana z dodatkiem pasty z uprażonych orzechów laskowych i polana domowym sosem karmelowym. Pyszna i nieskomplikowana. Jeśli wolicie klasyczną wersję to polecam panna cottę z sosem malinowym na bazie czerwonego wina 🙂

Orzechowa panna cotta z sosem karmelowym

Składniki:

Panna cotta:

  • 300 ml śmietany kremówki 30%
  • 200 ml mleka
  • 150 g orzechów laskowych
  • 80 g cukru
  • 3 łyżeczki żelatyny

Dodatkowo:

Przygotowanie:

Orzechy laskowe uprażyć na suchej patelni, aż lekko się zrumienią. Zawinąć w bawełnianą ściereczkę i pocierać, aż skórka zejdzie. Następnie zmielić najmocniej jak się da, aż staną się lejące (tak jak pasta z orzechów włoskich).

Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach zimnej wody.

Mleko i śmietankę wlać do rondelka i dodać cukier. Wszystko podgrzewać na małym ogniu (nie gotować) często mieszając. Zdjąć z ognia i dodać pastę z orzechów laskowych oraz napęczniałą żelatynę. Mieszać, aż żelatyna się rozpuści. Następnie ostudzić i przelać do filiżanek. Wstawić do lodówki na około 2 godziny, aż stężeją.

Filiżanki wyjąć z lodówki, zanurzyć je na kilka sekund w gorącej wodzie i przełożyć na talerzyk. Polać sosem karmelowym i posypać uprażonymi i posiekanymi orzechami laskowymi.

Smacznego 🙂




To też może Cię zainteresować:

Panna cotta z sosem malinowym

Semifreddo orzechowe

Deser orzechowo – karmelowy

Deser bananowy z kajmakiem

Deser kajmakowy z orzechami włoskimi i krakersami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *