To jeden z najbardziej znanych włoskich deserów, popularnością dorównujący tiramisu. Panna cotta z sosem malinowym jest wyjątkowo łatwa w przygotowaniu i niezwykle smaczna. Śmietanka, wanilia i maliny… Proste składniki dające rozkosz podniebienia.
Składniki:
Panna cotta:
- 400 ml śmietanki 30%
- 100 ml mleka
- 1 laska wanilii
- 3 łyżeczki żelatyny
- 50 g cukru
Sos malinowy:
- 250 g malin (mogą być mrożone)
- 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
- około 6 łyżek cukru trzcinowego
Przygotowanie:
Panna cotta:
Żelatynę moczymy w 2 łyżkach zimnej wody.
Laskę wanilii przekrawamy wzdłuż i wyskrobujemy ziarenka. Mleko i śmietankę wlewamy do rondelka, dodajemy cukier, ziarenka wanilii i laskę. Wszystko podgrzewamy na małym ogniu (nie gotować) często mieszając.
Zdejmujemy z ognia, wyjmujemy laskę i dodajemy żelatynę energicznie mieszając. Studzimy, mieszamy i przelewamy do filiżanek. Wstawiamy do lodówki na około 2 godziny, aż stężeją.
Sos malinowy:
Maliny, wino i cukier doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na średnim ogniu często mieszając, aż wino odparuje i osiągniemy konsystencję sosu. Gotowy sos przecieramy przez sito.
Wyjmujemy filiżanki z lodówki, zanurzamy je na kilka sekund w gorącej wodzie i przekładamy na talerzyk. Polewamy sosem i dekorujemy malinami.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować:
→ Deser z herbatą matcha i syropem limonkowym