Sernik na kruchym spodzie, wyjątkowo puszysty jak chmurka… Delikatny, aksamitny i rozpływający się w ustach. Jest jednym z nielicznych serników, który mi naprawdę smakuje i często gości na moim stole.
Składniki:
Spód:
- 1/4 szklanki cukru
- 1 i 3/4 szklanki mąki
- 1 całe jajko
- 2 żółtka
- 100 g masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
- 1 kg zmielonego twarogu
- 400 ml śmietany kremówki
- 8 jajek (oddzielone żółtka od białek)
- 2 budynie śmietankowe (bez cukru)
- 1, 5 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- starta skórka z 1 cytryny
Polewa czekoladowa:
- 2 łyżki kakao
- 3 łyżki cukru
- 50 g masła
- 2 łyżki mleka
Przygotowanie:
Spód:
Mąkę przesiać i dodać resztę składników. Posiekać nożem masło na malutkie kawałeczki, następnie wszystko zagnieść, uformować kulę, zawinąć folią i włożyć do lodówki na około 30 min.
Piekarnik nagrzać do 170’C. Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim dno prostokątnej formy (22 x 33 cm – mierzona od dołu) i ponakłuwać widelcem. Jeżeli ciasto będzie się rwało, należy wylepić formę ręcznie. Piec około 10 min.
Masa serowa:
Żółtka z cukrem ubić, dodać twaróg, budynie, startą skórkę z cytryny, proszek do pieczenia i dokładnie zmiksować. Ubić kremówkę, dodać do masy i lekko wymieszać. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i delikatnie wymieszać z resztą składników.
Masę serową wylać na ciepły spód, wyrównać wierzch i piec przez około 1 godzinę i 10 min w piekarniku nagrzanym do 160’C . Następnie wyłączyć piekarnik, uchylić lekko drzwiczki i nie wyjmować sernika przez około 10 min.
Polewa czekoladowa:
Wszystkie składniki podgrzać w garnuszku, mieszać aż się rozpuszczą i zagotują. Gotową polewą polać wystudzony sernik.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować:
→ Sernik kawowy z pianką ajerkoniakową
→ Sernik z galaretką, malinami i borówkami amerykańskimi
→ Sernik waniliowy z rabarbarem i kruszonką
Zdjęcie urzekające,uwielbiam sernik.
Dziękuję 🙂
Dodaje się suche budynie…piekłam z tego przepisu jest wspanialy…
Proszę podać ilość składników na tortownicę o średnicy 24cm. Pozdrawiam
Myślę, że pół porcji będzie OK.
Termoobieg?
Nie
budunie trzeba zrobic czy w postaci proszku dodawac Prosze o odp
Nie trzeba robić, wsypujemy proszek 🙂
Dziekuje
Prosze o wymiary blaszki, poniewaz moje ciasto nie wyszlo tak okazale 🙁
Pieklam na blasze 26×40 …
Z gory dziekuje za odpowiedz 🙂
Piekłam na blaszce o wymiarach 22 x 33 cm. Mniejsza nie może być, bo ciasto się nie zmieści 😉 Pozdrawiam 🙂
Trzeba mieć bardzo wysoka foremke… Ja piekłam na 25×35 i na środku pozostała góra, bo nie było już miejsca. Dopiero zaczęłam piec, mam nadzieję że nie urośnie…
Robiłam już go kilka razy, inny spód natomiast masę serowa wg. Przepisu i mąż nie chce innego 🙂
😀
A mi sernik piękną
dzień dobry
Mam pytanie czy sernik opada w trakcie studzenia?
Opadnie, ale nadal będzie puszysty. Pozdrawiam 🙂
Użyłam zalecanej przez ciebie formy do pieczenia, ale zastanawiam się, czy moja jest znacznie płytsza niż twoja. Masa serowa wyglądała niesamowicie, ale niestety wszystko przelało się w moim piekarniku i stworzyło chmurę dymu w kuchni 🙂 Jestem w trakcie próby ratowania bałaganu i mam nadzieję, że cos zadziała. Zdecydowanie będę musiała następnym razem użyć większej formy do pieczenia, aby zmieściła się cała masa serowa.
Moja forma ma 7 cm wysokości.
Dzień dobry,
rozumiem, że mam ubić zimną kremówkę ale czy mam ją od razu dodać do masy czy poczekać aż osiągnie temperaturę pokojową? Z tego co mi wiadomo do sernika wszystkie składniki powinny być w jednakowej, pokojowej temperaturze. Z góry dzięki za odpowiedź 🙂
Po ubiciu od razu do masy. Pozdrawiam 🙂
22 na 33 cm to blacha zdecydowanie za mała na sernik, gdzie jest 8 jajek i 400 ml ubitej śmietany.
Serniczek wyszedł idealnie, jest cudownie puszysty i pyszny 😉
🙂
Bede robić ten sernik na Święta tak się zastanawiam czu do środka moge dać skórkę kandyzowana z pomarańczy czy zepsuję smak tego serniczka?
Nie próbowałam ale myślę, że tak.
Dziękuje bardzo❤
Witam ponownie, jeśli dam ser z wiaderkaz Piątnicy c muszę coś zmienić w składzie masy?
Nie trzeba nic zmieniać.
Czy trzeba go przechowywac w lodówce?
Tak
Dziękuję bardzo, zdrowych i spokojnych Świąt🤗
🤩przepyszny puszysty wysoki i leciutko opadł smak aksamit 🥰boski polecam przepis👏