Przepis na to ciasto dostałam od kuzynki, za co jestem jej wdzięczna, bo jest rewelacyjne… Puszysty biszkopt, masa budyniowa, krakersy i masa krówkowa… Mniam… Połączenie smaków jest idealne i na pewno każdy łasuch będzie z niego zadowolony. Słodko polecam 🙂
Składniki:
- masa krówkowa (najlepsza jest firmy Gostyń)
- 1 opakowanie słonych krakersów
- 3 opakowania herbatników (po 10 szt.)
Biszkopt:
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki tortowej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Krem budyniowy:
- 2,5 szklanki mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 kostki masła
- 4 żółtka
- 3/4 szklanki mąki
Na wierzch:
- 1/2 litra śmietany kremówki
- 1 łyżka cukru pudru
- 2 opakowania śmietan-fix (Dr. Oetker)
Przygotowanie:
Biszkopt:
Białka z cukrem dobrze ubić, dodać żółtka, proszek do pieczenia i wymieszać. Mąkę przesiać i delikatnie wymieszać z masą. Przełożyć do blaszki o wymiarach 22 x 33. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 160’C (termoobieg) przez około 25 min.
Krem budyniowy:
Zagotować 1,5 szklanki mleka. Mąkę, cukier, żółtka, 1 szklankę mleka zmiksować i powoli dolewać do gorącego mleka, przez cały czas mieszając. Gotować na najmniejszym ogniu stale mieszając, aż budyń zgęstnieje. Schłodzić i zmiksować z masłem na gładki krem.
Kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i śmietan-fixem.
Na biszkopcie rozsmarowujemy krem budyniowy, na nim układamy warstwę herbatników, potem masę krówkową, warstwę krakersów, a na wierzch ubitą kremówkę.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować:
→ Brownie z bananami i kremem orzechowym