Kuchnia włoska to przede wszystkim makarony, czyli coś co lubię najbardziej. Pomidory, czosnek, oliwki, odrobinę chęci i gotowe… Przepis jest prosty i smaczny. Do dzieła !
Składniki:
- 2 puszki pomidorów pelati
- 1 średnia cebula
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 300 g makaronu spaghetti
- 1 mały słoiczek czarnych oliwek
- 1 mała papryczka chili
- pół pęczka świeżej bazylii
- starty Parmezan lub Grana Padano
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Makaron spaghetti gotujemy al dente w osolonej wodzie, odcedzamy.
Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i szklimy pokrojoną w kosteczkę cebulę, czosnek, papryczkę. Dodajemy pokrojone pomidory, sól, pieprz i dusimy aż sos zgęstnieje. Następnie dodajemy przekrojone na pół oliwki i posiekaną bazylię. Makaron przekładamy do sosu i delikatnie mieszamy. Danie posypujemy startym serem i dekorujemy listkami bazylii.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować:
→ Spaghetti z pesto (pesto alla genovese)
→ Cannelloni z mięsem mielonym i warzywami