Sos boloński to sos mięsny z dodatkiem warzyw, pomidorów i czerwonego wina. Ragu alla bolognese jest jednym z najbardziej popularnych i aromatycznych włoskich sosów, który przez długie i powolne gotowanie zawdzięcza swój wyborny smak. Podaje się go z makaronem typu tagliatelle.
Składniki:
- 500 g mielonej wołowiny
- 100 g boczku
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 duża marchewka
- 1 cebula
- 1 szklanka wytrawnego czerwonego wina
- 1 puszka pomidorów pelati
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka bulionu wołowego
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka masła
- starty parmezan
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Na dużej, szerokiej patelni rozgrzać oliwę z oliwek i masło, wrzucić drobno posiekaną cebulę, seler naciowy, boczek, startą na drobnych oczkach marchewkę i podsmażyć. Następnie dodać mieloną wołowinę i smażyć, aż mięso zmieni kolor. Dolać wino, zmiksowane pomidory, koncentrat pomidorowy i bulion. Wymieszać i dusić pod przykryciem przez około 1/2 godziny. Potem wlać mleko i dusić kolejne 1 i 1/2 godziny od czasu do czasu mieszając. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z makaronem tagliatelle i posypanym parmezanem.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować:
→ Cannelloni z mięsem mielonym i warzywami
→ Lazania z sosem bolońskim (lasagne bolognese)
→ Muszle makaronowe nadziewane mięsem mielonym, papryką i mozzarellą