Muszle makaronowe nadziewane mięsem mielonym, papryką i mozzarellą


Muszle makaronowe nadziewane mięsem mielonym, papryką i mozzarellą zapiekane z sosem pomidorowym i startym parmezanem. Przepyszne zarówno na obiad jak i ciepłą kolację. Polecam też wypróbować przepis na muszle makaronowe nadziewane tuńczykiem, szpinakiem i mozzarellą.

Muszle makaronowe nadziewane mięsem mielonym, papryką i mozzarellą

Składniki:

Farsz:

  • około 20 muszli makaronowych
  • 500 g mięsa mielonego (np. szynki, łopatki)
  • 2 małe czerwone papryki
  • 1 kulka mozzarelli
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki bulionu
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 płaska łyżeczka rozmarynu
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka suszonej papryki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • pieprz

Sos pomidorowy:

  • 1 puszka krojonych pomidorów (400 g)
  • 100 g śmietany kremówki 30 %
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mała gałązka rozmarynu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta chili
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • sól
  • pieprz

Dodatkowo:

  • starty parmezan

Przygotowanie:

Farsz:

Muszle makaronowe ugotować al dente i odcedzić.

Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i masło, wrzucić posiekaną cebulę i zeszklić. Dołożyć mielone mięso, przeciśnięty przez praskę czosnek, suszoną paprykę, oregano, rozmaryn i cynamon. Podsmażyć, od czasu do czasu mieszając. Następnie wlać bulion i dusić pod przykryciem przez około 10 minut. Dodać drobno posiekane papryki i już nie przykrywając, chwilę smażyć aż prawie cały płyn odparuje. Wyłączyć gaz i wrzucić posiekaną natkę pietruszki, pokrojoną na małe kawałki mozzarellę oraz starty parmezan. Wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Gotowym farszem wypełniać ugotowane muszle makaronowe.

Sos pomidorowy:

Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić posiekaną cebulkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Zeszklić. Następnie dodać krojone pomidory (razem z zalewą!) i rozgnieść je widelcem. Wsypać chili, oregano i posiekane listki z gałązki rozmarynu. Zagotować. Dodać śmietanę kremówkę i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.

Na dno naczynia do zapiekania wylać sos i układać obok siebie nadziewany makaron. Całość posypać obficie startym parmezanem. Zapiekać (bez przykrycia) w piekarniku nagrzanym do 190°C przez około 15 minut.

Smacznego 🙂




To też może Cię zainteresować:

Muszle makaronowe nadziewane tuńczykiem, szpinakiem i mozzarellą

Cannelloni z mięsem mielonym i warzywami

Lazania z sosem bolońskim (lasagne bolognese)

Cannelloni ze szpinakiem i ricottą

Lazania ze szpinakiem, ricottą i gorgonzolą (lasagne agli spinaci, ricotta e gorgonzola)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *