Przepyszne i chrupiące szparagi w tempurze z sosem tentsuyu to świetna przekąska lub dodatek do dania głównego. A jak przygotować idealną tempurę lekką i chrupiącą? Najważniejsze to bardzo zimne składniki. Ciasto najlepiej przygotować tuż przed smażeniem. Nie należy mieszać za długo ciasta, jeśli zostaną gdzieniegdzie grudki to zostawić i nie rozgniatać ich. Zbyt długie mieszanie ciasta spowoduje, że tempura nie będzie chrupiąca. Warto też przed maczaniem w cieście oprószyć szparagi skrobią ziemniaczaną, dzięki temu ciasto przylgnie do szparagów.
Szparagi w tempurze podałam z sosem tentsuyu, to klasyczny sos do maczania warzyw lub owoców morza w tempurze. Składa się z bulionu dashi, mirinu, sosu sojowego i opcjonalnie cukru. Aby uzyskać orzeźwiający smak można podać go ze startym daikonem lub imbirem.
Szparagi w tempurze z sosem tentsuyu
Składniki:
Tempura:
- 1 pęczek szparagów
- 1 jajko (zimne z lodówki)
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka lodowatej wody
Sos tentsuyu:
- 1/2 szklanki bulionu dashi
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka mirinu
- 1 łyżeczka cukru
Opcjonalnie:
- starta i odsączona rzodkiew dajkon
- starty imbir
Dodatkowo:
- olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie szparagów w tempurze z sosem tentsuyu:
Tempura:
Szparagi umyć i odłamać twarde końce. Młodych szparagów nie trzeba obierać, natomiast starsze obrać około 1/3 od końca. Następnie dokładnie osuszyć i przekroić na pół. Obtoczyć w mące ziemniaczanej i otrzepać.
Zimne jajko wymieszać z lodowatą wodą. Pianę, która powstanie zdjąć łyżką. Następnie dolać do przesianej mąki i krótko wymieszać. Jeśli zostaną gdzieniegdzie grudki to zostawić, nie rozgniatać ich.
Przygotowane szparagi maczać w cieście i smażyć w głębokim rozgrzanym oleju około 2 minut, tylko do czasu, aż ciasto nabierze lekko złotego koloru. Potem wykładać na papierowy ręcznik. Między partiami smażonych szparagów, wyjmować okruchy pływające w tłuszczu.
Sos tentsuyu:
Składniki na sos przełożyć do rondelka i doprowadzić do wrzenia. Potem wyłączyć gaz i ostudzić.
Szparagi w tempurze podawać od razu po usmażeniu z sosem tentsuyu i startym dajkonem lub imbirem.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować: