Mamy jesień, więc potrzebujemy czegoś rozgrzewającego, co doda nam energii na cały dzień. Zrobiłam więc zupę cebulową z grzankami i żółtym serem, której warto poświęcić odrobinę czasu, ponieważ efekt na pewno Was zadowoli. Zupa jest sycąca, aromatyczna, pyszna…
Składniki:
- 9 średnich cebul, pokrojonych w piórka
- 2 ząbki czosnku
- 3 liście laurowe
- 1,5 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki masła
- niewielka ilość oleju
- około 100 g startego żółtego sera (wyrazistego w smaku)
- 2 l bulionu mięsnego
- 4 kromki białego chleba
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
W dużym i szerokim garnku rozgrzewamy masło i niewielką ilość oleju. Na gorący tłuszcz wrzucamy pokrojone cebule i smażymy na średnim ogniu często mieszając, tak długo, aż cebula się zkarmelizuje (musi mieć ładny jasno-brązowy kolor). Następnie dodajemy mąkę i smażymy jeszcze przez około 3 minuty, cały czas mieszając. Całość zalewamy bulionem, dodajemy liście laurowe, przeciśnięty przez praskę 1 ząbek czosnku i mieszamy. Gotujemy na małym ogniu przez około 20 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Zupę można zmiksować, jeżeli ktoś preferuje zupy kremy.
Kromki chleba kroimy w większą kostkę, opiekamy na złoty kolor i nacieramy ząbkiem czosnku.
Gotową zupę przelewamy do talerza, posypujemy grzankami i żółtym serem. Zupę można zapiec w piekarniku, aby ser się rozpuścił i zarumienił.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować:
→ Zupa krem z pieczonej papryki
→ Zupa krem z białych szparagów
→ Zupa krem z batata z rozmarynem