Zupa cebulowa


Mamy jesień, więc potrzebujemy czegoś rozgrzewającego, co doda nam energii na cały dzień. Zrobiłam więc zupę cebulową z grzankami i żółtym serem, której warto poświęcić odrobinę czasu, ponieważ efekt na pewno Was zadowoli. Zupa jest sycąca, aromatyczna, pyszna…

Zupa cebulowa

Składniki:

  • 9 średnich cebul, pokrojonych w piórka
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 1,5 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki masła
  • niewielka ilość oleju
  • około 100 g startego żółtego sera (wyrazistego w smaku)
  • 2 l bulionu mięsnego
  • 4 kromki białego chleba
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

W dużym i szerokim garnku rozgrzewamy masło i niewielką ilość oleju. Na gorący tłuszcz wrzucamy pokrojone cebule i smażymy na średnim ogniu często mieszając, tak długo, aż cebula się zkarmelizuje (musi mieć ładny jasno-brązowy kolor). Następnie dodajemy mąkę i smażymy jeszcze przez około 3 minuty, cały czas mieszając. Całość zalewamy bulionem, dodajemy liście laurowe, przeciśnięty przez praskę 1 ząbek czosnku i mieszamy. Gotujemy na małym ogniu przez około 20 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Zupę można zmiksować, jeżeli ktoś preferuje zupy kremy.

Kromki chleba kroimy w większą kostkę, opiekamy na złoty kolor i nacieramy ząbkiem czosnku.

Gotową zupę przelewamy do talerza, posypujemy grzankami i żółtym serem. Zupę można zapiec w piekarniku, aby ser się rozpuścił i zarumienił.

Smacznego 🙂




To też może Cię zainteresować:

Zupa krem z pieczonej papryki

Zupa krem z białych szparagów

Zupa krem z batata z rozmarynem

Zupa kalafiorowa z lanymi kluseczkami i koperkiem

Zupa krem z bobu

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *