Spaghetti pangrattato to makaron z chrupiącymi okruszkami chleba lub bułką tartą. Danie jest przykładem tego, że wystarczy kilka prostych składników, aby uzyskać zaskakujący efekt. Polecam 🙂
Składniki:
- 300 g spaghetti
- 1 szklanka okruszków chleba (czerstwy chleb rozdrobniony malakserem lub bardzo drobno pokrojony)
- 1/2 łyżeczki suszonej papryczki chilli
- 3 ząbki czosnku
- 1 pęczek natki pietruszki
- skórka z 1 cytryny
- sok z 1/2 cytryny
- oliwa z oliwek (około 4 łyżek)
- starty parmezan
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek i wrzucamy okruszki chleba, czosnek i chilli. Smażymy do uzyskania złotego koloru. Dodajemy ugotowany al dente makaron, startą skórkę i sok z cytryny, drobno posiekaną natkę pietruszki i 2 łyżki oliwy. Mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Nakładamy na talerz i posypujemy startym parmezanem.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować:
→ Spaghetti z pesto (pesto alla genovese)
→ Pappardelle z bobem i suszonymi pomidorami (pappardelle con fave e pomodori secchi)
→ Tagliatelle z gorgonzolą, gruszkami i orzechami włoskimi
→ Spaghetti z boczkiem i szparagami w sosie szafranowym z Pecorino Romano
→ Maccheroni al ferretto w sosie śmietanowo – serowym z truflami
Tak prosto, a tak pysznie!
Uwielbiam włoską kuchnię za jej prostotę i te pyszne makarony 🙂
Wspaniałe danie!.
Dziękuję 🙂
Czy to ma być chleb żytni czy pszenna bula
Zwykły chleb pszenny.