Spaghetti pangrattato


Spaghetti pangrattato to makaron z chrupiącymi okruszkami chleba lub bułką tartą. Danie jest przykładem tego, że wystarczy kilka prostych składników, aby uzyskać zaskakujący efekt. Polecam 🙂

Spaghetti pangrattato

Składniki:

  • 300 g spaghetti
  • 1 szklanka okruszków chleba (czerstwy chleb rozdrobniony malakserem lub bardzo drobno pokrojony)
  • 1/2 łyżeczki suszonej papryczki chilli
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • skórka z 1 cytryny
  • sok z 1/2 cytryny
  • oliwa z oliwek (około 4 łyżek)
  • starty parmezan
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek i wrzucamy okruszki chleba, czosnek i chilli. Smażymy do uzyskania złotego koloru. Dodajemy ugotowany al dente makaron, startą skórkę i sok z cytryny, drobno posiekaną natkę pietruszki i 2 łyżki oliwy. Mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Nakładamy na talerz i posypujemy startym parmezanem.

Smacznego 🙂




To też może Cię zainteresować:

Spaghetti z pesto (pesto alla genovese)

Pappardelle z bobem i suszonymi pomidorami (pappardelle con fave e pomodori secchi)

Tagliatelle z gorgonzolą, gruszkami i orzechami włoskimi

Spaghetti z boczkiem i szparagami w sosie szafranowym z Pecorino Romano

Maccheroni al ferretto w sosie śmietanowo – serowym z truflami


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

6 komentarzy do “Spaghetti pangrattato