Tagliatelle z gorgonzolą, gruszkami i orzechami włoskimi


Tagliatelle z gorgonzolą, gruszkami i orzechami włoskimi to przepyszne włoskie danie. Połączenie smaków jest doskonałe! Bardzo proste do zrobienia i zadowoli niejedno podniebienie 😉

Tagliatelle z gorgonzolą, gruszkami i orzechami włoskimi

Składniki:

  • 300 g makaronu tagliatelle
  • 300 g śmietany kremówki 30 %
  • 2 gruszki
  • 200 g gorgonzoli
  • 1 malutka cebula
  • garść orzechów włoskich
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Orzechy uprażyć na suchej patelni i drobno posiekać.

Makaron ugotować al dente i odcedzić.

Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić drobno posiekaną cebulkę. Zeszklić. Dodać śmietanę kremówkę, gorgonzolę oraz obraną i pokrojoną w kosteczkę gruszkę. Gotować, aż ser się rozpuści. Doprawić pieprzem i ewentualnie solą. Następnie wrzucić ugotowany makaron i delikatnie wszystko wymieszać. Przełożyć na talerz i posypać uprażonymi orzechami włoskimi.

Smacznego 🙂




To też może Cię zainteresować:

Sałatka z gruszką, orzechami włoskimi i serem pleśniowym z dressingiem orzechowym

Pierogi z gruszkami, rukolą, serem pleśniowym i orzechami włoskimi

Maccheroni al ferretto w sosie śmietanowo – serowym z truflami

Tagliatelle ze szpinakiem, kurczakiem i gorgonzolą

Pappardelle z bobem i suszonymi pomidorami (pappardelle con fave e pomodori secchi)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *