Tagliatelle z gorgonzolą, gruszkami i orzechami włoskimi to przepyszne włoskie danie. Połączenie smaków jest doskonałe! Bardzo proste do zrobienia i zadowoli niejedno podniebienie 😉
Składniki:
- 300 g makaronu tagliatelle
- 300 g śmietany kremówki 30 %
- 2 gruszki
- 200 g gorgonzoli
- 1 malutka cebula
- garść orzechów włoskich
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
Przygotowanie tagliatelle z gorgonzolą, gruszkami i orzechami włoskimi:
Orzechy uprażyć na suchej patelni i drobno posiekać.
Makaron ugotować al dente i odcedzić.
Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić drobno posiekaną cebulkę. Zeszklić. Dodać śmietanę kremówkę, gorgonzolę oraz obraną i pokrojoną w kosteczkę gruszkę. Gotować, aż ser się rozpuści. Doprawić pieprzem i ewentualnie solą. Następnie wrzucić ugotowany makaron i delikatnie wszystko wymieszać. Przełożyć na talerz i posypać uprażonymi orzechami włoskimi.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować:
- Sałatka z gruszką, orzechami włoskimi i serem pleśniowym z dressingiem orzechowym
- Pierogi z gruszkami, rukolą, serem pleśniowym i orzechami włoskimi
- Maccheroni al ferretto w sosie śmietanowo – serowym z truflami
- Tagliatelle ze szpinakiem, kurczakiem i gorgonzolą
- Pappardelle z bobem i suszonymi pomidorami (pappardelle con fave e pomodori secchi)
Wielka pyszność 🙂
Smaczne, wszystko się fajnie połączyło.Uwielbiam makarony.