Śledzie w śmietanie z ogórkiem kiszonym i jabłkiem


Śledzie w śmietanie z ogórkiem kiszonym i jabłkiem z dodatkiem cebuli, koperku i natki pietruszki. Pyszne i proste do przygotowania. Idealne nie tylko na święta 😉

Śledzie w śmietanie z ogórkiem kiszonym i jabłkiem

Składniki:

  • 600 g filetów śledziowych (matiasy)
  • 2 ogórki kiszone
  • 1 jabłko
  • 1 mała cebula
  • 350 g kwaśnej śmietany 18 %
  • 1 łyżka majonezu
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka cukru
  • pieprz
  • sól (ewentualnie)

Przygotowanie:

Matiasy moczymy w zimnej wodzie przez około 1 godzinę, dwukrotnie zmieniając wodę. Jeśli nadal będą za słone, płuczemy je jeszcze raz. Następnie osuszamy i kroimy na mniej więcej 2 cm kawałki.

Ogórki kiszone i cebulę drobno siekamy i przekładamy do miseczki. Dodajemy obrane i pokrojone w drobną kosteczkę jabłko, posiekany koperek, natkę pietruszki, śmietanę, majonez, cukier i pieprz. Dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy pokrojone śledzie i mieszamy. Doprawiamy solą.

Smacznego 🙂




To też może Cię zainteresować:

Śledzie w sosie tatarskim

Śledzie korzenne

Śledzie z suszonymi śliwkami i orzechami włoskimi

Sałatka z buraków i śledzi

Sałatka warstwowa z tuńczykiem i krakersami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *