Śledzie w śmietanie z ogórkiem kiszonym i jabłkiem z dodatkiem cebuli, koperku i natki pietruszki. Pyszne i proste do przygotowania. Idealne nie tylko na święta 😉
Śledzie w śmietanie z ogórkiem kiszonym i jabłkiem
Składniki:
- 600 g filetów śledziowych (matiasy)
- 2 ogórki kiszone
- 1 jabłko
- 1 mała cebula
- 350 g kwaśnej śmietany 18 %
- 1 łyżka majonezu
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka cukru
- pieprz
- sól (ewentualnie)
Przygotowanie śledzi w śmietanie z ogórkiem kiszonym i jabłkiem:
Matiasy moczymy w zimnej wodzie przez około 1 godzinę, dwukrotnie zmieniając wodę. Jeśli nadal będą za słone, płuczemy je jeszcze raz. Następnie osuszamy i kroimy na mniej więcej 2 cm kawałki.
Ogórki kiszone i cebulę drobno siekamy i przekładamy do miseczki. Dodajemy obrane i pokrojone w drobną kosteczkę jabłko, posiekany koperek, natkę pietruszki, śmietanę, majonez, cukier i pieprz. Dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy pokrojone śledzie i mieszamy. Doprawiamy solą.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować: