Pappardelle z bobem i suszonymi pomidorami (pappardelle con fave e pomodori secchi)


Pappardelle z bobem i suszonymi pomidorami to przepyszny i prosty pomysł na obiad. Sezon na bób w pełni, więc korzystam póki mogę i zjadam go w ilościach hurtowych! 😀 Oprócz walorów smakowych jest też bardzo zdrowy. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do zup, sałatek, jako pasta na kanapki lub samodzielna przekąska. Polecam!

Pappardelle z bobem i suszonymi pomidorami

Składniki:

  • 400 g bobu
  • 300 g makaronu pappardelle
  • 300 g śmietany kremówki 30%
  • 1 mała cebula
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 7 suszonych pomidorów (z zalewy oliwnej)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Bób ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i obrać.

Makaron ugotować al dente i odcedzić.

Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić posiekaną cebulę i zeszklić. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilkę podsmażać. Następnie wlać śmietankę i gotować kilka minut, aż sos lekko zgęstnieje. Dołożyć odsączone i pokrojone na małe kawałki suszone pomidory i obrany bób. Doprawić solą i pieprzem. Wrzucić ugotowany makaron i delikatnie wszystko wymieszać.

Smacznego 🙂




To też może Cię zainteresować:

Kuchnia włoska – Pecorino Romano

Maccheroni al ferretto w sosie smietanowo – serowym z truflami

Spaghetti z pesto (pesto alla genovese)

Tagliatelle ze szpinakiem, kurczakiem i gorgonzolą

Bób z suszonymi pomidorami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *