Pappardelle z bobem i suszonymi pomidorami to przepyszny i prosty pomysł na obiad. Sezon na bób w pełni, więc korzystam póki mogę i zjadam go w ilościach hurtowych! 😀 Oprócz walorów smakowych jest też bardzo zdrowy. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do zup, sałatek, jako pasta na kanapki lub samodzielna przekąska. Polecam!
Składniki:
- 400 g bobu
- 300 g makaronu pappardelle
- 300 g śmietany kremówki 30%
- 1 mała cebula
- 1 duży ząbek czosnku
- 7 suszonych pomidorów (z zalewy oliwnej)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Bób ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i obrać.
Makaron ugotować al dente i odcedzić.
Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić posiekaną cebulę i zeszklić. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilkę podsmażać. Następnie wlać śmietankę i gotować kilka minut, aż sos lekko zgęstnieje. Dołożyć odsączone i pokrojone na małe kawałki suszone pomidory i obrany bób. Doprawić solą i pieprzem. Wrzucić ugotowany makaron i delikatnie wszystko wymieszać.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować:
→ Kuchnia włoska – Pecorino Romano
→ Maccheroni al ferretto w sosie smietanowo – serowym z truflami
→ Spaghetti z pesto (pesto alla genovese)