Pappardelle z bobem i suszonymi pomidorami to przepyszny i prosty pomysł na obiad. Sezon na bób w pełni, więc korzystam póki mogę i zjadam go w ilościach hurtowych! 😀 Oprócz walorów smakowych jest też bardzo zdrowy. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do zup, sałatek, a także jako pasta na kanapki lub samodzielna przekąska. Polecam!
Pappardelle z bobem i suszonymi pomidorami (pappardelle con fave e pomodori secchi)
Składniki:
- 400 g bobu
- 300 g makaronu pappardelle
- 300 g śmietany kremówki 30%
- 1 mała cebula
- 1 duży ząbek czosnku
- 7 suszonych pomidorów (z zalewy oliwnej)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
Pappardelle z bobem i suszonymi pomidorami – przygotowanie:
Bób ugotować w osolonej wodzie, potem odcedzić i obrać.
Makaron ugotować al dente i odcedzić.
Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić posiekaną cebulę i zeszklić. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilkę podsmażać. Następnie wlać śmietankę i gotować kilka minut, aż sos lekko zgęstnieje. Dołożyć odsączone i pokrojone na małe kawałki suszone pomidory i obrany bób. Doprawić solą i pieprzem. Na koniec wrzucić ugotowany makaron i delikatnie wszystko wymieszać.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować: