Moussaka (musaka)


Moussaka to sztandarowe danie kuchni greckiej, przygotowywane na bazie bakłażana, mielonego mięsa i sosu pomidorowego. W zależności od wersji, dodawane są też ziemniaki lub cukinia. Zapiekanka składa się z warstw przykrytych beszamelową pierzynką i rumianym serem… Prawdziwa eksplozja smaku.

Musaka

Składniki:

  • 2 bakłażany
  • 400 g mieszanego mielonego mięsa (jagnięciny, wieprzowiny i cielęciny)
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 puszki pomidorów (po 400 g)
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 2 duże ziemniaki
  • 1 laska cynamonu
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • starty parmezan
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz

Sos beszamelowy:

  • 1 duża łyżka masła
  • 2 łyżki mąki
  • 2 szklanki mleka
  • 1 łyżka parmezanu
  • sól
  • biały pieprz

Przygotowanie:

Bakłażany kroimy w plastry (wzdłuż), solimy i odstawiamy na około 25 minut.

Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, wrzucamy mięso, drobno posiekaną cebulę i czosnek. Smażymy do uzyskania złotego koloru, od czasu do czasu mieszając. Dodajemy pomidory (jeżeli są całe to rozgniatamy widelcem), koncentrat pomidorowy, laskę cynamonu, tymianek, oregano, rozmaryn. Mieszamy i gotujemy aż sos odparuje i zrobi się gęsty. Doprawiamy solą i pieprzem, wyjmujemy laskę cynamonu.

Bakłażana płuczemy z soli, osuszamy i smażymy na dosyć mocno rozgrzanej patelni z niewielką ilością oliwy z oliwek (im mniej oliwy tym lepiej, bo zapiekanka będzie za tłusta) przez 2 minuty z każdej strony.

Ziemniaki obieramy, kroimy w plasterki i smażymy tak samo jak bakłażana.

Sos beszamelowy:

W rondelku rozpuszczamy masło (na wolnym ogniu), dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Stopniowo dolewamy mleka, cały czas mieszając, aż do uzyskania gęstego sosu. Dodajemy parmezan i doprawiamy solą i białym pieprzem.

Na dno żaroodpornego naczynia układamy warstwami: najpierw ziemniaki, potem mięso z sosem pomidorowym , następnie bakłażan, mięso z sosem, ziemniaki, mięso z sosem, bakłażan. Całość przykrywamy sosem beszamelowym i posypujemy parmezanem.

Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C na około 35 minut.

Smacznego 🙂




To też może Cię zainteresować:

Cannelloni z mięsem mielonym i warzywami

Lazania z sosem bolońskim (lasagne bolognese)

Naleśniki zapiekane po meksykańsku

Parmigiana di melanzane

Zapiekanka ziemniaczana po meksykańsku


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

4 komentarzy do “Moussaka (musaka)