Moussaka to sztandarowe danie kuchni greckiej, przygotowywane na bazie bakłażana, mielonego mięsa i sosu pomidorowego. W zależności od wersji, dodawane są też ziemniaki lub cukinia. Zapiekanka składa się z warstw przykrytych beszamelową pierzynką i rumianym serem… Prawdziwa eksplozja smaku.
Składniki:
- 2 bakłażany
- 400 g mieszanego mielonego mięsa (jagnięciny, wieprzowiny i cielęciny)
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 puszki pomidorów (po 400 g)
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 2 duże ziemniaki
- 1 laska cynamonu
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka rozmarynu
- starty parmezan
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
Sos beszamelowy:
- 1 duża łyżka masła
- 2 łyżki mąki
- 2 szklanki mleka
- 1 łyżka parmezanu
- sól
- biały pieprz
Przygotowanie:
Bakłażany kroimy w plastry (wzdłuż), solimy i odstawiamy na około 25 minut.
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, wrzucamy mięso, drobno posiekaną cebulę i czosnek. Smażymy do uzyskania złotego koloru, od czasu do czasu mieszając. Dodajemy pomidory (jeżeli są całe to rozgniatamy widelcem), koncentrat pomidorowy, laskę cynamonu, tymianek, oregano, rozmaryn. Mieszamy i gotujemy aż sos odparuje i zrobi się gęsty. Doprawiamy solą i pieprzem, wyjmujemy laskę cynamonu.
Bakłażana płuczemy z soli, osuszamy i smażymy na dosyć mocno rozgrzanej patelni z niewielką ilością oliwy z oliwek (im mniej oliwy tym lepiej, bo zapiekanka będzie za tłusta) przez 2 minuty z każdej strony.
Ziemniaki obieramy, kroimy w plasterki i smażymy tak samo jak bakłażana.
Sos beszamelowy:
W rondelku rozpuszczamy masło (na wolnym ogniu), dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Stopniowo dolewamy mleka, cały czas mieszając, aż do uzyskania gęstego sosu. Dodajemy parmezan i doprawiamy solą i białym pieprzem.
Na dno żaroodpornego naczynia układamy warstwami: najpierw ziemniaki, potem mięso z sosem pomidorowym , następnie bakłażan, mięso z sosem, ziemniaki, mięso z sosem, bakłażan. Całość przykrywamy sosem beszamelowym i posypujemy parmezanem.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C na około 35 minut.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować:
→ Cannelloni z mięsem mielonym i warzywami
→ Lazania z sosem bolońskim (lasagne bolognese)
Wspaniała!
Dziękuję 🙂
Robiłam musakę już kila razy, to dobry sposób aby przekonać sceptyków (takich jak moi ,,panowie”) do nowości. Wprawdzie za każdym razem stosowałam inny przepis, ale znikała w mgnieniu oka. Mam nadzieję że ta również. Pozdrawiam i dziękuję za inspirację
Na pewno szybko zniknie 😉 Pozdrawiam 🙂