Sałatkę Cezara chyba każdy zna. Jest jedną z najbardziej popularnych i lubianych sałatek. Głównymi jej składnikami są grzanki, sałata rzymska i parmezan. W wersji z kurczakiem może stanowić smaczne i sycące danie.
Składniki:
- 2 główki sałaty rzymskiej
- 2 duże piersi z kurczaka
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka oregano
- 250 g pomidorków koktajlowych
- 3 kromki chleba
- 2 łyżki startego parmezanu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- łyżka masła
- sól i pieprz
Sos:
- 6 małych filecików anchois
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 1 łyżka soku z cytryny
- 3 łyżki majonezu
- 4 łyżki białego wytrawnego wina
- 1 łyżka startego parmezanu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- pieprz
Przygotowanie:
Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy i przekładamy do miseczki. Dodajemy oliwę z oliwek, tymianek, oregano, sól i pieprz. Mieszamy i odstawiamy. Na wysmarowaną oliwą blaszkę układamy piersi i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C na około 25 minut.
Kromki chleba kroimy w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy pokrojony chleb i smażymy do uzyskania złotego koloru, często mieszając.
Sos:
Anchois i czosnek drobno siekamy, przekładamy do miseczki. Dodajemy resztę składników i bardzo dokładnie mieszamy.
Sałatę rzymską myjemy, odsączamy z wody i przekładamy na talerz. Dodajemy przekrojone na pół pomidorki koktajlowe i układamy pokrojone w plastry mięso. Wszystko polewamy sosem, posypujemy grzankami i parmezanem.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować:
→ Sałatka z kurczakiem, awokado, pomidorkami, orzechami i sosem z gorgonzoli
→ Sałatka z pieczonymi batatami, rukolą i chrupiącym boczkiem
→ Sałatka z rukolą, dynią i kurczakiem z czosnkiem niedźwiedzim
Mam takie pytanko – na ile to porcji wystarczy? 🙂
Jeżeli ma być dodatkiem do obiadu, to na około 4 porcje 🙂