Pyszna i zdrowa sałatka z tuńczykiem, awokado i rukolą. Prosty i ekspresowy przepis na lekki posiłek. Polecam! 🙂
Sałatka z tuńczykiem, awokado i rukolą
Składniki na sałatkę z tuńczykiem, awokado i rukolą:
- garść rukoli
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym (160 g)
- 2 łyżki kukurydzy z puszki
- 1 awokado
- 1/2 cebuli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Rukolę umyć, osuszyć i przełożyć do miseczki.
Awokado przekroić wzdłuż na pół, usunąć pestkę i obrać. Miąższ pokroić na plasterki i przełożyć do miseczki z rukolą. Następnie dodać odsączonego z zalewy tuńczyka, pokrojoną w cienkie piórka cebulę, kukurydzę, sok z cytryny i oliwę z oliwek. Delikatnie wymieszać i doprawić solą i pieprzem.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować:
- Sałatka z rukolą, awokado i jajkiem z sosem jogurtowo – słonecznikowym
- Sałatka z kurczakiem, awokado, pomidorkami, orzechami i sosem z gorgonzoli
- Sałatka warstwowa z tuńczykiem i krakersami
- Mini sałatka z tuńczykiem i jajkiem przepiórczym w serowej skorupce
- Sałatka z awokado, szparagami i krewetkami