Proste ciasto dyniowo – pomarańczowe z kawałkami czekolady


Zapraszam na bardzo łatwe do przygotowania ciasto dyniowo – pomarańczowe z kawałkami czekolady. Po prostu PYCHA! Ciasto jest wilgotne, puszyste i pachnące pomarańczą. Idealne na jesienny podwieczorek. Do przygotowania ciasta nie potrzeba użycia purée z dyni, dodajemy surową startą na tarce 😉 Bardzo polecam!

Proste ciasto dyniowo - pomarańczowe z kawałkami czekolady

Składniki:

  • 2 szklanki startej dyni (na małych oczkach i odciśniętej z nadmiaru płynu)
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 250 g masła
  • skórka starta z 1 pomarańczy
  • 75 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej

Przygotowanie:

W rondelku roztopić masło i ostudzić.

Do miski wsypać przesianą mąkę. Dodać cukier, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Wymieszać. Wbić jajka, dodać roztopione masło, startą dynię i startą skórkę z pomarańczy. Wszystko razem mieszać, ale nie za długo, tylko do połączenia składników. Następnie dodać posiekaną czekoladę i delikatnie wymieszać.

Dno tortownicy o średnicy 24 – 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki delikatnie wysmarować masłem. Przełożyć ciasto i wyrównać. Piec w piekarniku nagrzanym do 175°C przez około 40 – 45 minut (do tzw. suchego patyczka).

Smacznego 🙂




To też może Cię zainteresować:

Proste ciasto dyniowe

Korzenne ciasto dyniowe

Kruche ciasto z pomarańczami, dynią, orzechami włoskimi i bezową pianką

Pomarańczowe brownie z kremem dyniowym

Sernik dyniowo – pomarańczowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *