Zapraszam na bardzo łatwe do przygotowania ciasto dyniowo – pomarańczowe z kawałkami czekolady. Po prostu PYCHA! Ciasto jest wilgotne, puszyste i pachnące pomarańczą. Idealne na jesienny podwieczorek. Do przygotowania ciasta nie potrzeba użycia purée z dyni, dodajemy surową startą na tarce 😉 Bardzo polecam!
Składniki:
- 2 szklanki startej dyni (na małych oczkach)
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 4 jajka
- 250 g masła
- skórka starta z 1 pomarańczy
- 75 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
Przygotowanie:
W rondelku roztopić masło i ostudzić.
Do miski wsypać przesianą mąkę. Dodać cukier, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Wymieszać. Wbić jajka, dodać roztopione masło, startą dynię i startą skórkę z pomarańczy. Wszystko razem mieszać, ale nie za długo, tylko do połączenia składników. Następnie dodać posiekaną czekoladę i delikatnie wymieszać.
Dno tortownicy o średnicy 24-25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki delikatnie wysmarować masłem. Przełożyć ciasto i wyrównać. Piec w piekarniku nagrzanym do 175°C przez około 40 – 45 minut (do tzw. suchego patyczka).
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować:
→ Kruche ciasto z pomarańczami, dynią, orzechami włoskimi i bezową pianką