Wilgotne, mięciutkie i pyszne korzenne ciasto dyniowe, cudnie pachnące aromatycznymi przyprawami. Idealne na jesienny wieczór lub nadchodzące święta. Nie wymaga użycia purée z dyni, wystarczy surową dynię zetrzeć na tarce i dodać do masy. Zapewniam, że ciasto zniknie jeszcze ciepłe 😉
Składniki:
- 2 szklanki startej dyni (na małych oczkach)
- 2 szklanki mąki
- 4 jajka
- 1 i 1/4 szklanki cukru
- 1 i 1/4 szklanki oleju rzepakowego
- skórka starta z 1 pomarańczy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki suszonego imbiru
- 1/3 łyżeczki mielonych goździków
- 1/3 łyżeczki mielonego kardamonu
- szczypta soli
Przygotowanie:
Jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę. Wlać olej, wsypać przesianą mąkę, cynamon, proszek do pieczenia, skórkę z pomarańczy, suszony imbir, mielone goździki, kardamon i szczyptę soli. Zmiksować. Następnie dodać startą dynię i dokładnie wszystko wymieszać.
Dużą keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia i wlać ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 45-50 minut (do tzw. suchego patyczka).
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować: