Korzenne ciasto dyniowe


Wilgotne, mięciutkie i pyszne korzenne ciasto dyniowe, cudnie pachnące aromatycznymi przyprawami. Idealne na jesienny wieczór lub nadchodzące święta. Nie wymaga użycia purée z dyni, wystarczy surową dynię zetrzeć na tarce i dodać do masy. Zapewniam, że ciasto zniknie jeszcze ciepłe 😉

Korzenne ciasto dyniowe

Składniki:

  • 2 szklanki startej dyni (na najmniejszych oczkach)
  • 2 szklanki mąki
  • 4 jajka
  • 1 i 1/4 szklanki cukru
  • 1 i 1/4 szklanki oleju rzepakowego
  • skórka starta z 1 pomarańczy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki suszonego imbiru
  • 1/3 łyżeczki mielonych goździków
  • 1/3 łyżeczki mielonego kardamonu
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę. Wlać olej, wsypać przesianą mąkę, cynamon, proszek do pieczenia, skórkę z pomarańczy, suszony imbir, mielone goździki, kardamon i szczyptę soli. Zmiksować. Następnie dodać startą dynię i dokładnie wszystko wymieszać.

Dużą keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia i wlać ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 45-50 minut (do tzw. suchego patyczka).

Smacznego 🙂




To też może Cię zainteresować:

Ciasto marchewkowe

Proste ciasto dyniowe

Sernik dyniowo – piernikowy

Pomarańczowe brownie z kremem dyniowym

Sernik dyniowo – pomarańczowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *