Pyszny i aksamitny koktajl dyniowy z dodatkiem aromatycznych przypraw. Idealny na jesienne dni. Do jego przygotowania użyłam dyni hokkaido, która ma intensywny pomarańczowy kolor. Gotowy korzenny koktajl dyniowy podałam z bitą śmietaną i szczyptą cynamonu 🙂
Składniki:
- 2 szklanki purée z dyni
- 1 szklanka mleka z nerkowców (lub zwykłego)
- 3/4 szklanki soku pomarańczowego
- około 3 łyżek płynnego miodu
- 1/2 łyżeczki suszonego imbiru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/5 łyżeczki zmielonych goździków
- 1/4 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
Dodatkowo:
- Bita śmietana
- Cynamon
Przygotowanie:
Do kielicha blendera przełożyć wszystkie składniki i dokładnie zmiksować. Ewentualnie dosłodzić. Gotowy koktajl udekorować bitą śmietaną i posypać cynamonem.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować:
→ Smoothie pomarańczowo – dyniowe z imbirem
→ Dyniowy budyń orkiszowy z pomarańczą