Korzenny koktajl dyniowy


Pyszny i aksamitny koktajl dyniowy z dodatkiem aromatycznych przypraw. Idealny na jesienne dni. Do jego przygotowania użyłam dyni hokkaido, która ma intensywny pomarańczowy kolor. Gotowy korzenny koktajl dyniowy podałam z bitą śmietaną i szczyptą cynamonu 🙂

Korzenny koktajl dyniowy

Składniki:

  • 2 szklanki purée z dyni
  • 1 szklanka mleka z nerkowców (lub zwykłego)
  • 3/4 szklanki soku pomarańczowego
  • około 3 łyżek płynnego miodu
  • 1/2 łyżeczki suszonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/5 łyżeczki zmielonych goździków
  • 1/4 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej

Dodatkowo:

  • Bita śmietana
  • Cynamon

Przygotowanie:

Do kielicha blendera przełożyć wszystkie składniki i dokładnie zmiksować. Ewentualnie dosłodzić. Gotowy koktajl udekorować bitą śmietaną i posypać cynamonem.

Smacznego 🙂




To też może Cię zainteresować:

Smoothie pomarańczowo – dyniowe z imbirem

Dyniowy budyń orkiszowy z pomarańczą

Smoothie z batatów, soku pomarańczowego i imbiru

Herbata korzenna

Puree z dyni

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.