Sernik z chałwą czy pistacjami?


Biorąc pod uwagę popularność ciasta, jakim jest sernik i jego niezastąpioną obecność na każdych uroczystościach czy spotkaniach rodzinnych, możemy wziąć pod uwagę również jego szlachetność wykonania. Oprócz klasycznych przepisów na najprostsze wersje królują również te niezwykle urozmaicone. Wielokrotnie, podczas kawiarnianych spotkań możemy spotkać się z wersją z mascarpone, ricottą czy owocowymi musami – mango czy marakują. Czy Wasze kubki smakowe również szaleją na myśl o serniku z pistacjami bądź chałwą? Jeśli tak – ten artykuł jest właśnie dla Was.

Sernik z pistacjami to nic innego jak wykorzystanie klasycznej serowej bazy, jaką jest połączenie dobrej jakości białego sera twarogowego, jajek, cukru i mąki. Pistacje jako szlachetny dodatek może być wykorzystany w postaci typowych, wyłupanych orzechów, bądź też zmielonych – tworzących gęstą zieloną pastę. Dodajemy ją bezpośrednio do bazy masy lub też posypujemy wierzch ciasta, jako formę zwieńczającą. Nietypową wersją sernika bazującą na pistacjach jest sernik neapolitański. Jego nazwa pochodzi od lodowego deseru, który został wymyślony w Neapolu i bazuje na połączeniu 3 smaków – wiśni, czekolady i naszych zielonych orzeszków. Do jego wykonania potrzebujemy musu wiśniowego, dobrej jakości czekolady i pasty pistacjowej. Masę serową przygotowujemy według klasycznego przepisu – łącząc podstawowe składniki, jakim są: twaróg, jajka, cukier i mąka. Dzielimy ją na 3 części i do każdej z nich dodajmy wymieniony dodatek: wiśnie, roztopioną czekoladę i zieloną pastę. Wylewamy warstwowo i pieczemy w piekarniku przez około godzinę w temperaturze 160 stopni Celsjusza.

A co powiecie na sernik z wykorzystaniem nasion sezamu i karmelu, czyli chałwy?

Pośród najbardziej wyszukanych i pięknie wyglądających deserów, ten zaszczyt możemy również przypisać do sernika z chałwowym dodatkiem. Nie dość, że pięknie wygląda, to równie wyśmienicie smakuje. Sposób dodawania jej do ciasta jest dokładnie taki sam jak w przypadku pistacji. Możemy wkruszyć ją do masy, tuż bezpośrednio przed pieczeniem lub też posypać nią górę ciasta. Doskonałym towarzyszem podkreślającym smak słodkiego przysmaku jest czekolada. Niech nie przestraszy Was zbytnia słodycz tego zestawienia, bo dla prawdziwego raju podniebienia warto pokusić się o takie połączenie. Dla miłośników owocowych dodatków szczególne uznanie znajdzie tutaj towarzystwo porzeczki czy malin, ponieważ idealnie przełamią słodki akcent ciasta.

Trudno jednoznacznie zadecydować, który z serników mógłby ostatecznie przypaść nam do gustu. W tej sytuacji wyjście okazuje się być tylko jedno: połączenie pistacji i chałwy. Pistacje możemy dorzucić do masy twarogowej jako bazy naszego ciasta, natomiast samą chałwę połączyć z ubitą słodką kremówką, która idealnie dopasuje się na wierzch naszego ciasta. Czy takie połączenie smaków Was przekonuje i spróbujecie go wykonać we własnej kuchni?

Po więcej sernikowych inspiracji zapraszamy na nasz Fanpage na Facebooku Ja Cię SERniczę.

Artykuł Sponsorowany

Program „Ja Cię SERniczę” sfinansowany z Funduszu Promocji Mleka




To też może Cię zainteresować:

Sernik kawowy z pianką ajerkoniakową

Sernik z galaretką, malinami i borówkami amerykańskimi

Sernik czekoladowy z musem malinowym

Sernik dyniowo – piernikowy

Seromakowiec

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *