Kolejna przekąska, która sprawdzi się na Święta lub Sylwestra. Tym razem bardziej elegancka. Warstwowa mini sałatka z tuńczykiem i jajkiem przepiórczym w serowej skorupce. Ciekawie się prezentuje i jest pyszna. Jeśli szukacie pomysłu na przekąski lub przystawki zapraszam do zapoznania się z innymi moimi propozycjami 🙂
Mini sałatka z tuńczykiem i jajkiem przepiórczym w serowej skorupce
Składniki (na około 8 porcji):
- 2 puszki tuńczyka (185 g x 2)
- kukurydza w puszce
- około 5 łyżek posiekanej natki pietruszki
- starty parmezan
- jajka przepiórcze
- 4 łyżki majonezu
- 4 łyżki ketchupu
Panierka:
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 3 łyżki startego parmezanu
- 1 jajko
- pieprz
- mała szczypta soli
Dodatkowo:
- olej
- wykałaczki
Mini sałatka z tuńczykiem i jajkiem przepiórczym – przygotowanie:
Jajka przepiórcze ugotować na twardo. Obrać.
Do talerza nasypać bułkę tartą, a także starty ser. Następnie wymieszać. Do drugiego talerza wbić jajko, dodać pieprz, małą szczyptę soli i rozbełtać.
Obrane jajka przepiórcze maczać w jajku, potem w bułce tartej z serem. Czynność powtórzyć. Smażyć w głębokim tłuszczu do uzyskania złotego koloru. Wyłożyć na papierowy ręcznik.
Tuńczyka odsączyć z zalewy i przełożyć do miseczki. Następnie dodać majonez, ketchup i wymieszać.
Na dno malutkich salaterek nałożyć warstwę tuńczyka, na to warstwę posiekanej natki pietruszki, potem odsączoną kukurydzę i starty ser. Na koniec udekorować nadzianymi na wykałaczki jajkami przepiórczymi.
Smacznego 🙂