Mini sałatka z tuńczykiem i jajkiem przepiórczym w serowej skorupce


Kolejna przekąska, która sprawdzi się na Święta lub Sylwestra. Tym razem bardziej elegancka. Warstwowa mini sałatka z tuńczykiem i jajkiem przepiórczym w serowej skorupce. Ciekawie się prezentuje i jest pyszna. Jeśli szukacie pomysłu na przekąski lub przystawki zapraszam do zapoznania się z innymi moimi propozycjami 🙂

Mini sałatka z tuńczykiem i jajkiem przepiórczymMini sałatka z tuńczykiem i jajkiem przepiórczym w serowej skorupce

Składniki (na około 8 porcji):

  • 2 puszki tuńczyka (185 g x 2)
  • kukurydza w puszce
  • około 5 łyżek posiekanej natki pietruszki
  • starty parmezan
  • jajka przepiórcze
  • 4 łyżki majonezu
  • 4 łyżki ketchupu

Panierka:

  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 3 łyżki startego parmezanu
  • 1 jajko
  • pieprz
  • mała szczypta soli

Dodatkowo:

  • olej
  • wykałaczki

Mini sałatka z tuńczykiem i jajkiem przepiórczym – przygotowanie:

Jajka przepiórcze ugotować na twardo. Obrać.

Do talerza nasypać bułkę tartą, a także starty ser. Następnie wymieszać. Do drugiego talerza wbić jajko, dodać pieprz, małą szczyptę soli i rozbełtać.

Obrane jajka przepiórcze maczać w jajku, potem w bułce tartej z serem. Czynność powtórzyć. Smażyć w głębokim tłuszczu do uzyskania złotego koloru. Wyłożyć na papierowy ręcznik.

Tuńczyka odsączyć z zalewy i przełożyć do miseczki. Następnie dodać majonez, ketchup i wymieszać.

Na dno malutkich salaterek nałożyć warstwę tuńczyka, na to warstwę posiekanej natki pietruszki, potem odsączoną kukurydzę i starty ser. Na koniec udekorować nadzianymi na wykałaczki jajkami przepiórczymi.

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *