Wegańska pasta z cukinii, suszonych pomidorów i słonecznika to bardzo smaczne smarowidło do pieczywa. Dzięki suszonym pomidorom jest wyrazista w smaku, po prostu pyszna… 🙂
Składniki:
- 1 mała cukinia (około 2 szklanek pokrojonej w małą kostkę)
- 1/2 szklanki ziaren słonecznika
- 8 suszonych pomidorów z zalewy oliwnej (około 1/2 słoiczka)
- 1 cebula
- 1 mały ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka płatków drożdżowych
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek. Wrzucić posiekaną cebulę i zeszklić. Dodać pokrojoną w małą kosteczkę cukinię i drobno pokrojony czosnek. Smażyć na małym ogniu, aż cukinia zmięknie i będzie szklista. Następnie przełożyć do kielicha blendera i dodać słonecznik, odsączone suszone pomidory oraz płatki drożdżowe. Dokładnie zmiksować. Doprawić solą i pieprzem.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować:
→ Wegański pasztet z soczewicy i kaszy jaglanej
→ Serek z nerkowców z suszonymi pomidorami i czerwonym pieprzem
→ Pasta z ciecierzycy, pieczonej dyni i słonecznika
→ Hummus