Pasta z cukinii, suszonych pomidorów i słonecznika


Wegańska pasta z cukinii, suszonych pomidorów i słonecznika to bardzo smaczne smarowidło do pieczywa.  Dzięki suszonym pomidorom jest wyrazista w smaku, po prostu pyszna… 🙂

Pasta z cukinii, suszonych pomidorów i słonecznika

Składniki:

  • 1 mała cukinia (około 2 szklanek pokrojonej w małą kostkę)
  • 1/2 szklanki ziaren słonecznika
  • 8 suszonych pomidorów z zalewy oliwnej (około 1/2 słoiczka)
  • 1 cebula
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka płatków drożdżowych
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek. Wrzucić posiekaną cebulę i zeszklić. Dodać pokrojoną w małą kosteczkę cukinię i drobno pokrojony czosnek. Smażyć na małym ogniu, aż cukinia zmięknie i będzie szklista. Następnie przełożyć do kielicha blendera i dodać słonecznik, odsączone suszone pomidory oraz płatki drożdżowe. Dokładnie zmiksować. Doprawić solą i pieprzem.

Smacznego 🙂




To też może Cię zainteresować:

Wegański pasztet z soczewicy i kaszy jaglanej

Serek z nerkowców z suszonymi pomidorami i czerwonym pieprzem

Smalec z fasoli

Pasta z ciecierzycy, pieczonej dyni i słonecznika

Hummus

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *