Wegański pasztet z soczewicy i kaszy jaglanej


Wegański pasztet z soczewicy i kaszy jaglanej z dodatkiem marchewki, pietruszki i ziaren słonecznika. To świetna alternatywa dla mięsnych pasztetów. Przepyszny zarówno na ciepło jak i na zimno. Kroi się go idealnie i gładko rozsmarowuje na pieczywie. Jak dla mnie… pasztet genialny! 🙂

Wegański pasztet z soczewicy i kaszy jaglanej

Składniki:

  • 250 g czerwonej soczewicy
  • 100 g kaszy jaglanej
  • 1 średnia marchewka
  • 1 mały korzeń pietruszki
  • 1/2 szklanki ziaren słonecznika
  • 3/4 szklanki bulionu warzywnego
  • 2 duże cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • około 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 6 – 7 łyżek sosu sojowego
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 liście laurowe
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Soczewicę ugotować według przepisu na opakowaniu. Odcedzić.

Kaszę jaglaną ugotować (lekko rozgotować).

Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i wrzucić posiekane cebule. Zeszklić. Dodać posiekany czosnek, obraną i pokrojoną w kostkę (lub plasterki) marchewkę i pietruszkę oraz liście laurowe i ziele angielskie. Przez chwilę podsmażać, następnie wlać bulion i dusić na małym ogniu (pod przykryciem) do miękkości warzyw, aż płyn odparuje. Liście laurowe i ziele angielskie wyjąć.

Do kielicha blendera przełożyć ugotowaną soczewicę, kaszę jaglaną, zawartość patelni, ziarna słonecznika i sos sojowy. Zmiksować na gładką masę. Dodać mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.

Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć masę i wyrównać. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 45 minut. Ostudzić i schłodzić w lodówce.

Smacznego 🙂




To też może Cię zainteresować:

Pasta z ciecierzycy, pieczonej dyni i słonecznika

Pasta z soczewicy i suszonych pomidorów

Hummus

Serek z nerkowców z suszonymi pomidorami i czerwonym pieprzem

Smalec z fasoli

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.