Kopytka z sosem pomidorowo – paprykowym


Dzisiaj zapraszam na kopytka z sosem pomidorowo – paprykowym z dodatkiem parmezanu. Proste, wegetariańskie i bardzo smaczne danie.

Paprykę najpierw upiekłam dzięki czemu stała się intensywna i bogata w smaku. Następnie zmiksowałam z pomidorami i usmażoną cebulką z czosnkiem. Doprawiłam szałwią oraz rozmarynem i powstał aromatyczny sos do kopytek.

Polecam również wypróbować moją ulubioną wersję kopytek, czyli z rydzami smażonymi na maśle  🙂

Kopytka z sosem pomidorowo - paprykowym

Składniki:

Kopytka:

  • 600 g ziemniaków
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Sos pomidorowo – paprykowy:

  • 1 mała papryka czerwona
  • 3/4 puszki krojonych pomidorów
  • 1/2 szklanki bulionu
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 płaska łyżeczka szałwii
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu
  • sól
  • pieprz

Dodatkowo:

  • starty parmezan

Przygotowanie:

Kopytka:

Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Ostudzić.

Następnie dodać jajko, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i szczyptę soli. Zagniatać ciasto aż składniki się połączą (im krócej tym lepiej!). Formować wałeczki grubości kciuka (podsypując mąką) i pod skosem odcinać „kopytka” o szerokości około 1,5 cm. Gotować na mniejszym ogniu w osolonym wrzątku przez około 3 minuty (od czasu wypłynięcia na powierzchnię). W międzyczasie przemieszać. Wyjąć łyżką cedzakową.

Sos pomidorowo – paprykowy:

Paprykę przekroić na pół i usunąć gniazdo nasienne. Delikatnie natrzeć olejem, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C na około 25 minut, od czasu do czasu paprykę przewrócić. Po upieczeniu wyjąć, przykryć szczelnie folią aluminiową i zostawić, aż przestygnie. Następnie zdjąć skórkę.

Na patelni rozgrzać oliwę. Wrzucić posiekaną cebulę oraz czosnek i zeszklić. Dodać krojone pomidory z puszki (razem z zalewą), bulion, szałwię i rozmaryn. Gotować około 5 minut. Następnie dodać obraną paprykę. Całość zmiksować na gładki krem. Zagotować i doprawić solą i pieprzem. Wrzucić ugotowane kopytka, wymieszać i posypać startym parmezanem.

Smacznego 🙂




To też może Cię zainteresować:

Zupa krem z pieczonej papryki

Kopytka z rydzami smażonymi na maśle

Lane kluski z boczkiem i gotowaną kapustą kiszoną z kminkiem

Meksykańskie pulpeciki z indyka

Zupa z pieczoną papryką, jarmużem, czosnkiem niedźwiedzim i parmezanem


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Komentarz do “Kopytka z sosem pomidorowo – paprykowym