Dzisiaj zapraszam na kopytka z sosem pomidorowo – paprykowym z dodatkiem parmezanu. Proste, wegetariańskie i bardzo smaczne danie.
Paprykę najpierw upiekłam dzięki czemu stała się intensywna i bogata w smaku. Następnie zmiksowałam z pomidorami i usmażoną cebulką z czosnkiem. Doprawiłam szałwią oraz rozmarynem i powstał aromatyczny sos do kopytek.
Polecam również wypróbować moją ulubioną wersję kopytek, czyli z rydzami smażonymi na maśle 🙂
Kopytka z sosem pomidorowo – paprykowym
Składniki:
Kopytka:
- 600 g ziemniaków
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- szczypta soli
Sos pomidorowo – paprykowy:
- 1 mała papryka czerwona
- 3/4 puszki krojonych pomidorów
- 1/2 szklanki bulionu
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 płaska łyżeczka szałwii
- 1/2 łyżeczki rozmarynu
- sól
- pieprz
Dodatkowo:
- starty parmezan
Przygotowanie kopytek z sosem pomidorowo – paprykowym:
Kopytka:
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Ostudzić.
Następnie dodać jajko, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i szczyptę soli. Zagniatać ciasto aż składniki się połączą (im krócej tym lepiej!). Formować wałeczki grubości kciuka (podsypując mąką) i pod skosem odcinać „kopytka” o szerokości około 1,5 cm. Gotować na mniejszym ogniu w osolonym wrzątku przez około 3 minuty (od czasu wypłynięcia na powierzchnię). W międzyczasie przemieszać. Wyjąć łyżką cedzakową.
Sos pomidorowo – paprykowy:
Paprykę przekroić na pół i usunąć gniazdo nasienne. Delikatnie natrzeć olejem, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C na około 25 minut, od czasu do czasu paprykę przewrócić. Po upieczeniu wyjąć, przykryć szczelnie folią aluminiową i zostawić, aż przestygnie. Następnie zdjąć skórkę.
Na patelni rozgrzać oliwę. Wrzucić posiekaną cebulę oraz czosnek i zeszklić. Dodać krojone pomidory z puszki (razem z zalewą), bulion, szałwię i rozmaryn. Gotować około 5 minut. Następnie dodać obraną paprykę. Całość zmiksować na gładki krem. Zagotować i doprawić solą i pieprzem. Na koniec wrzucić ugotowane kopytka, wymieszać i posypać startym parmezanem.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować:
Sos super sprawa – pyszny i idealnie pasuje do kopytek:) Pyszności:D