Ciasto czekoladowe z marcepanem i śliwkami


Ciasto czekoladowe z marcepanem i śliwkami to pyszne ciacho dla miłośników czekolady. Nie jest pracochłonne, przygotujecie je bardzo szybko. Ciasto jest wilgotne i mocno czekoladowe. Jak dla mnie to strzał w dziesiątkę 🙂

Ciasto czekoladowe z marcepanem i śliwkami

Składniki:

Ciasto:

  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka zmielonych migdałów
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 200 g masła
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka ciemnego kakao
  • 100 g masy marcepanowej
  • około 700 g śliwek
  • 1/4 szklanki mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Polewa czekoladowa:

  • 40 g gorzkiej czekolady
  • 10 g mlecznej czekolady
  • 30 g śmietany kremówki 30 %

Przygotowanie:

Ciasto:

Do rondelka przełożyć masło i połamaną czekoladę. Podgrzewać mieszając, aż czekolada się roztopi i składniki się połączą. Ostudzić.

Do miski przesiać mąkę i kakao. Dodać zmielone migdały, cukier i proszek do pieczenia. Wymieszać. Wbić jajka, wlać mleko i zawartość rondelka. Dokładnie wymieszać. Następnie na tarce o dużych oczkach zetrzeć masę marcepanową. Wymieszać tylko do połączenia składników.

Blaszkę do pieczenia o wymiarach około 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć masę i wyrównać. Na wierzch rozłożyć połówki śliwek (skórką do dołu). Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 35 minut.

Polewa czekoladowa:

W rondelku mocno podgrzać śmietanę kremówkę i wyłączyć gaz. Dodać połamaną czekoladę i mieszać, aż do całkowitego połączenia składników. Gotową polewą polać ciasto.

Smacznego 🙂




To też może Cię zainteresować:

Placek migdałowy z gruszkami

Kartofelki marcepanowe z suszonymi śliwkami i cynamonem

Ciasto czekoladowe z truskawkami

Brownie migdałowe z malinami

Placek drożdżowy ze śliwkami, daktylami i migdałową kruszonką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.