Ciasto czekoladowe z marcepanem i śliwkami to pyszne ciacho dla miłośników czekolady. Nie jest pracochłonne, przygotujecie je bardzo szybko. Ciasto jest wilgotne i mocno czekoladowe. Jak dla mnie to strzał w dziesiątkę 🙂
Ciasto czekoladowe z marcepanem i śliwkami
Składniki na ciasto czekoladowe z marcepanem i śliwkami:
Ciasto:
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka zmielonych migdałów
- 1 szklanka cukru
- 4 jajka
- 200 g masła
- 100 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżka ciemnego kakao
- 100 g masy marcepanowej
- około 700 g śliwek
- 1/4 szklanki mleka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Polewa czekoladowa:
- 40 g gorzkiej czekolady
- 10 g mlecznej czekolady
- 30 g śmietany kremówki 30 %
Przygotowanie ciasta czekoladowego z marcepanem i śliwkami:
Ciasto:
Do rondelka przełożyć masło i połamaną czekoladę. Podgrzewać mieszając, aż czekolada się roztopi i składniki się połączą. Ostudzić.
Do miski przesiać mąkę i kakao. Dodać zmielone migdały, cukier i proszek do pieczenia. Wymieszać. Wbić jajka, wlać mleko i zawartość rondelka. Dokładnie wymieszać. Następnie na tarce o dużych oczkach zetrzeć masę marcepanową. Wymieszać tylko do połączenia składników.
Blaszkę do pieczenia o wymiarach około 20 x 30 cm (mierzona od dołu) wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć masę i wyrównać. Na wierzch rozłożyć połówki śliwek (skórką do dołu). Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 35 minut.
Polewa czekoladowa:
W rondelku mocno podgrzać śmietanę kremówkę i wyłączyć gaz. Dodać połamaną czekoladę i mieszać, aż do całkowitego połączenia składników. Gotową polewą polać ciasto.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować: