Sałatka z rukolą, awokado i jajkiem z sosem jogurtowo-słonecznikowym


Sałatka z rukolą, awokado, ogórkiem, kiełkami jarmużu i ugotowanym na twardo jajkiem, polana sosem jogurtowo-słonecznikowym. Sałatka jest delikatna, smaczna i na pewno urozmaici niejeden obiad 🙂

Sałatka z rukolą, awokado i jajkiem z sosem jogurtowo-słonecznikowym

Składniki:

  • garść rukoli
  • około 20 g kiełków jarmużu
  • 1/2 dojrzałego awokado
  • 2 małe ogórki gruntowe
  • 1 jajko

Sos jogurtowo-słonecznikowy:

  • 1 łyżka słonecznika
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 1 łyżka soku z limonki
  • szczypta cukru
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Jajko ugotować na twardo. Obrać i pokroić na ćwiartki.

Rukolę umyć, osuszyć i przełożyć do miseczki. Awokado obrać, usunąć pestkę, miąższ pokroić w kostkę i dołożyć do rukoli. Dodać kiełki jarmużu oraz obrane i pokrojone na plasterki ogórki. Delikatnie wymieszać, na wierzch położyć pokrojone jajko.

Sos jogurtowo-słonecznikowy:

Słonecznik uprażyć na suchej patelni, utrzeć w moździerzu i przełożyć do miseczki. Dodać jogurt naturalny, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z limonki i szczyptę cukru. Wymieszać. Doprawić solą i pieprzem i polać sałatkę.

Smacznego 🙂




To też może Cię zainteresować:

Sałatka z ogórkiem, rzodkiewką i jogurtem kozim

Sałatka z bobem, miętą, smażonymi ziemniaczkami i fetą

Stek z tuńczyka w sezamie z sałatką z rukoli i pomarańczy

Jajka faszerowane awokado


Komentarz do “Sałatka z rukolą, awokado i jajkiem z sosem jogurtowo-słonecznikowym

Możliwość komentowania została wyłączona.