Sałatka z rukolą, dynią i kurczakiem z czosnkiem niedźwiedzim


Jesienna sałatka z rukolą, smażoną dynią, serem feta i piersią kurczaka z dodatkiem uwielbianego przeze mnie czosnku niedźwiedziego, który jest niezwykle zdrowy i smaczny 🙂

Sałatka z rukolą, dynią i kurczakiem

Składniki:

  • 2  małe pojedyncze filety z kurczaka
  • kawałek dyni (około 12 cm x 12 cm)
  • 60 g rukoli (1 duża garść)
  • 130 g sera feta
  • 1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz

dressing:

  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

dressing:

Wszystkie składniki na sos razem mieszamy, do uzyskania gładkiej konsystencji. Doprawiamy pieprzem i solą.

Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy, delikatnie rozbijamy tłuczkiem w najgrubszej części i przekładamy do miseczki. Dodajemy czosnek niedźwiedzi, 1 łyżkę oliwy, sól i pieprz. Filety dokładnie obtaczamy w składnikach i odstawiamy na około 30 minut. Rozgrzewamy patelnię z 1 łyżką oliwy i smażymy filety z dwóch stron na złoty kolor. Odstawiamy aby odpoczęły, następnie kroimy w plastry.

Dynię obieramy, kroimy w kostkę i delikatnie solimy i pieprzymy. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy, wrzucamy dynię i smażymy przez kilka minut (przewracając kosteczki) do uzyskania złotego koloru.

Rukolę myjemy, osuszamy i przekładamy do miseczki. Dodajemy pokrojone filety z kurczaka, usmażoną dynię i pokruszony ser feta. Wszystko delikatnie mieszamy i polewamy przygotowanym dressingiem.

Smacznego 🙂

Zapisz


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Komentarz do “Sałatka z rukolą, dynią i kurczakiem z czosnkiem niedźwiedzim