Jesienna sałatka z rukolą, smażoną dynią, serem feta i piersią kurczaka z dodatkiem uwielbianego przeze mnie czosnku niedźwiedziego, który jest niezwykle zdrowy i smaczny 🙂
Składniki:
- 2 małe pojedyncze filety z kurczaka
- kawałek dyni (około 12 cm x 12 cm)
- 60 g rukoli (1 duża garść)
- 130 g sera feta
- 1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
dressing:
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
dressing:
Wszystkie składniki na sos razem mieszamy, do uzyskania gładkiej konsystencji. Doprawiamy pieprzem i solą.
Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy, delikatnie rozbijamy tłuczkiem w najgrubszej części i przekładamy do miseczki. Dodajemy czosnek niedźwiedzi, 1 łyżkę oliwy, sól i pieprz. Filety dokładnie obtaczamy w składnikach i odstawiamy na około 30 minut. Rozgrzewamy patelnię z 1 łyżką oliwy i smażymy filety z dwóch stron na złoty kolor. Odstawiamy aby odpoczęły, następnie kroimy w plastry.
Dynię obieramy, kroimy w kostkę i delikatnie solimy i pieprzymy. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy, wrzucamy dynię i smażymy przez kilka minut (przewracając kosteczki) do uzyskania złotego koloru.
Rukolę myjemy, osuszamy i przekładamy do miseczki. Dodajemy pokrojone filety z kurczaka, usmażoną dynię i pokruszony ser feta. Wszystko delikatnie mieszamy i polewamy przygotowanym dressingiem.
Smacznego 🙂
ta sałatka trafia w moje smaki, świetny przepis 🙂