Domowy budyń waniliowy z sosem malinowym z dodatkiem czerwonego wina. Pycha! Budyń to deser, który każdy zna, ale nie każdy wie jak prosto można go przygotować samemu. A wystarczy kilka podstawowych składników. Bez wątpienia jest o niebo lepszy od kupnych i bez dodatku ulepszaczy. Wybornie smakuje z owocami, sokiem, a także bez dodatków. Sam w sobie jest pyszny! Polecam 🙂
Domowy budyń waniliowy z sosem malinowym
Składniki:
Budyń waniliowy:
- 2 szklanki mleka 3,2 %
- 4 żółtka
- 3 łyżki domowego cukru waniliowego
- 2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
Sos malinowy:
- 250 g malin świeżych lub mrożonych
- 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
- 6 łyżek cukru trzcinowego
Domowy budyń waniliowy z sosem malinowym – przygotowanie:
Budyń waniliowy:
Zagotować 1 szklankę mleka. Mąkę ziemniaczaną, cukier waniliowy, żółtka i 1 szklankę mleka dokładnie zmiksować. Potem powoli dolewać do gorącego mleka, przez cały czas mieszając. Gotować na najmniejszym ogniu energicznie mieszając, aż budyń zgęstnieje. Następnie przełożyć do salaterek.
Sos malinowy:
Do rondelka wlać wino, wsypać cukier trzcinowy i dodać maliny. Gotować na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając, aż wino odparuje i osiągniemy konsystencję sosu. Następnie przetrzeć przez sitko i polać budyń.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować: