Domowy budyń waniliowy z sosem malinowym


Domowy budyń waniliowy z dodatkiem sosu malinowego z czerwonym winem. Pycha! Budyń to deser, który każdy zna, ale nie każdy wie jak prosto można go przygotować samemu. A wystarczy kilka podstawowych składników. Jest o niebo lepszy i bez dodatku ulepszaczy. Wybornie smakuje z owocami, sokiem lub bez dodatków. Sam w sobie jest pyszny! Polecam 🙂

Domowy budyń waniliowy z sosem malinowym

Składniki:

Budyń waniliowy:

Sos malinowy:

  • 250 g malin świeżych lub mrożonych
  • 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • 6 łyżek cukru trzcinowego

Przygotowanie:

Budyń waniliowy:

Zagotować 1 szklankę mleka. Mąkę ziemniaczaną, cukier waniliowy, żółtka i 1 szklankę mleka dokładnie zmiksować. Powoli dolewać do gorącego mleka, przez cały czas mieszając. Gotować na najmniejszym ogniu energicznie mieszając, aż budyń zgęstnieje. Następnie przełożyć do salaterek.

Sos malinowy:

Do rondelka wlać wino, wsypać cukier trzcinowy i dodać maliny. Gotować na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając, aż wino odparuje i osiągniemy konsystencję sosu. Następnie przetrzeć przez sitko i polać budyń.

Smacznego 🙂




To też może Cię zainteresować:

Kokosowo – pomarańczowy pudding z tapioki

Deser z czereśniami i kardamonem

Kokosowy pudding z chia

Ryż na mleku z wanilią

Czekoladowy pudding z tapioki z malinami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *