Ciasto winogronowe z czerwonym winem


Ciasto czekoladowe z dodatkiem czerwonego wina, na nim pianka z czarnych winogron bezpestkowych i pianka z bitej śmietany. Wierzch udekorowałam polewą czekoladową i winogronami. Całość smakuje nieziemsko! Dodatek czerwonego wina podkręca smak ciasta, dzięki czemu smakuje wyjątkowo i oryginalnie. Wszystko współgra doskonale 🙂 Ciasto winogronowe polecam do nektaru wieloowocowego Hortex, kawy lub herbaty.

Składniki:

Ciasto czekoladowe:

  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki wytrawnego czerwonego wina
  • 1 jajko
  • 1/4 szklanki oleju
  • 50 g czekolady deserowej
  • 1 łyżeczka ciemnego kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Do nasączenia:

  • około 1/3 szklanki wytrawnego czerwonego wina

Pianka winogronowa:

  • 1 kg czarnych winogron bezpestkowych
  • 500 ml śmietany kremówki 30 %
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 9 łyżeczek żelatyny

Pianka śmietankowa:

  • 500 ml śmietany kremówki 30 %
  • 1/3 szklanki mleka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny

Polewa czekoladowa:

  • 25 g czekolady deserowej
  • 25 g czekolady mlecznej
  • 30 g śmietany kremówki 30%

Dodatkowo:

  • winogrona do dekoracji
  • nektar wieloowocowy Hortex

Przygotowanie:

Ciasto czekoladowe:

Do rondelka wlać olej i dodać połamaną czekoladę. Podgrzewać mieszając, aż czekolada się roztopi i składniki się połączą. Ostudzić.

Jajko z cukrem ubić na puszystą masę. Wlać olej z czekoladą i czerwone wino. Następnie dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Zmiksować.

Blaszkę do pieczenia o wymiarach około 22 cm x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wlać ciasto. Wyrównać. Piec w piekarniku nagrzanym do 175°C przez około 25 minut. Ostudzić.

Pianka winogronowa:

Winogrona umyć, osuszyć i przełożyć do kielicha blendera. Zmiksować na gładki mus. Blender musi być mocny, żeby dokładnie zmiksował winogrona. Opcjonalnie można przetrzeć przez sito. Kilka łyżek masy przełożyć do rondelka i wsypać żelatynę. Odstawić do napęcznienia. Następnie postawić na gaz i podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia żelatyny (nie wolno zagotować!). Ostudzić.

Śmietanę ubić z cukrem pudrem i dodać zmiksowane winogrona. Delikatnie wymieszać. Następnie kilka łyżek dodać do masy z żelatyną, wymieszać i przełożyć do ubitej śmietany z winogronami, delikatnie wszystko mieszając.

Ostudzone ciasto czekoladowe nasączyć czerwonym winem i wlać mus winogronowy. Wyrównać i wstawić do lodówki, aż stężeje.

Pianka śmietankowa:

Do rondelka wlać mleko i wsypać żelatynę. Gdy napęcznieje, podgrzewać, do momentu rozpuszczenia żelatyny (nie wolno zagotować!). Ostudzić.

Śmietanę ubić z cukrem pudrem i kilka łyżek dodać do ostudzonego mleka z żelatyną. Wymieszać i przełożyć do reszty ubitej śmietany, delikatnie wszystko mieszając. Następnie nałożyć na stężałą piankę winogronową, wyrównać i ponownie wstawić do lodówki.

Polewa czekoladowa:

W rondelku mocno podgrzać śmietanę kremówkę (nie wolno zagotować!) i wyłączyć gaz. Dodać połamane czekolady i mieszać, aż do całkowitego połączenia składników. Gotową polewą polać ciasto i udekorować winogronami.

Smacznego 🙂
Wiosenny konkurs od Matki Natury




To też może Cię zainteresować:

Sernik czekoladowy z musem malinowym

Ciasto czekoladowe z musem kawowym

Sernik na zimno z mango

Pianka z mango, kremem budyniowym na biszkopcie

Pomarańczowe brownie z kremem dyniowym

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *