Dorsz w sosie szafranowym z czerwonym pieprzem – test patelni Synchro Happycall


Jakiś czas temu testowałam garnek próżniowy firmy Happycall, w którym zrobiłam gulasz segedyński. Dzisiaj przetestuję patelnię dwustronną Happycall Synchro Ih Graphen. Postanowiłam przygotować filet z dorsza w sosie szafranowym z czerwonym pieprzem, który podałam z ryżem wymieszanym ze świeżym szpinakiem. Danie proste i pyszne. Sprawdzi się zarówno na codzienny jak i na świąteczny obiad 🙂 Ale wróćmy do patelni… Czym różni się od innych i czy warto ją kupić? Sprawdźmy.

Patelnia Synchro Happycall wykonana jest z grafenu, czyli innowacyjnego materiału, który jest nadzwyczaj wytrzymały (200 razy twardszy niż stal), cienki i odporny na zarysowania. Jest również najlepszym przewodnikiem ciepła. Patelnia jest rozłączana, dzięki czemu otrzymujemy dwie tradycyjne patelnie.

W trakcie gotowania nic nie przywiera, przez co jest łatwa w utrzymaniu czystości. Patelnia posiada specjalną sylikonową uszczelkę, dzięki której potrawy gotują się szybciej, bez wydostających się zapachów, dymu i rozpryskiwania się tłuszczu. Zachowują się też wartości odżywcze. Została również wyposażona w zatrzask magnetyczny w uchwycie, który umożliwia dokładne jej zamknięcie i równomierne dopieczenie potrawy z obu stron. Ciekawym rozwiązaniem jest też tacka ociekowa, zapobiegająca skapywaniu pary lub oleju po otwarciu górnej części. Nie oznacza to jednak, że nic na piecyk nam nie kapnie 😉 Warto również podkreślić fakt, że patelnię wykonano z materiałów przyjaznych dla środowiska.

Podsumowując…

Patelnia jest solidnie wykonana i cieszy oko. Atutem jest to, że nie potrzebujemy pokrywki, ponieważ górna część do tego służy. Smażenie na niej, to przyjemność. Tłuszcz się nie rozpryskiwał, nic nie przywierało, a filet z dorsza pozostał w całości. Mycie patelni było wyjątkowo łatwe, była to wręcz przyjemność. Uważam, że cena idzie w parze z jakością. Zdecydowanie polecam 🙂

Dorsz w sosie szafranowym z czerwonym pieprzem

Składniki:

  • 400 g filetu z dorsza
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 200 g śmietanki 30 % (lub 18 %)
  • mała szczypta szafranu (około 0,10 g)
  • 1/2 łyżeczki czerwonego pieprzu
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka masła
  • sól
  • pieprz

Dodatkowo:

  • 100 g ryżu
  • garść świeżego szpinaku

Przygotowanie:

Do śmietanki wsypać lekko roztarty szafran. Wymieszać i odstawić na około 20 minut, aż szafran puści kolor.

Filety z dorsza opłukać, osuszyć, doprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej i masło, położyć rybę i usmażyć na średnim ogniu, z dwóch stron. Odłożyć na talerz.

Na tej samej patelni zeszklić przeciśnięty przez praskę czosnek, wlać śmietankę z szafranem i dodać rozgnieciony czerwony pieprz. Gotować na małym ogniu, aż sos lekko zgęstnieje. Doprawić solą. Następnie włożyć dorsza i chwilę podgrzewać, polewając rybę.

Dodatkowo:

Do ugotowanego ryżu dodać lekko posiekany szpinak. Wymieszać, ewentualnie lekko posolić.

Smacznego 🙂




To też może Cię zainteresować:

Dorsz z serem pleśniowym na szpinaku

Filet z dorsza w papilotach

Indyjskie rybne curry

Risotto alla Milanese

Makaron w sosie szafranowym z łososiem, cukinią i czerwonym pieprzem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *