Dzisiaj deser dla zabieganych lub dla tych, którzy lubią proste rozwiązania. Z bananem, pokruszonymi herbatnikami, kremem z serka mascarpone i kajmaku. Przygotowanie go nie zajmuje dużo czasu i jest bardzo smaczny. Banan i kajmak świetnie do siebie pasują. Deser bananowy z kajmakiem polecam z filiżanką kawy 😉
Składniki (na 3 porcje):
- 80 g herbatników
- 250 g serka mascarpone
- 180 g masy krówkowej (kajmakowej)
- 1 duży banan
Deser bananowy z kajmakiem – przygotowanie:
Serek mascarpone zmiksować z masą kajmakową.
Herbatniki przełożyć do woreczka foliowego i rozbić tłuczkiem lub zmiksować.
Banany obrać i pokroić w plasterki.
Do szklaneczek wsypać połowę pokruszonych herbatników. Następnie rozłożyć warstwę plasterków banana oraz poprzyklejać do boków szklaneczek. Nałożyć krem kajmakowy i wyrównać. Wierzch posypać resztą herbatników.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować:
Zrobiłam w domu i posmakowało całej rodzinie 🙂
Potwierdzam, pyszne i nie może się nie udać 😉 ponieważ to okrutnie słodki deser, warto pomyśleć o zastąpieniu banana jakimś kwaśnym owocem, dla przełamania smaku.