Deser kajmakowy z orzechami włoskimi i krakersami to prosty deser dla zabieganych lub leniwych 😉 W roli głównej krem z serka mascarpone i kajmaku z warstwami pokruszonych solonych krakersów i uprażonych orzechów włoskich. Łatwy i pyszny!
Składniki na deser kajmakowy z orzechami włoskimi (3 porcje):
- około 3/4 szklanki orzechów włoskich
- 250 g serka mascarpone
- 200 g masy krówkowej (kajmakowej)
- około 80 g krakersów
Przygotowanie deseru kajmakowego z orzechami włoskimi:
Serek mascarpone zmiksować z masą kajmakową, aż do uzyskania puszystego kremu.
Krakersy przełożyć do woreczka foliowego i rozbić tłuczkiem lub zmiksować.
Orzechy włoskie uprażyć na suchej patelni i drobno posiekać.
Na dno kieliszków lub szklaneczek nakładać na przemian warstwę: pokruszonych krakersów, masy kajmakowej, posiekanych orzechów włoskich, masy kajmakowej, pokruszonych krakersów, masy kajmakowej, orzechów.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować: