Deser kajmakowy z orzechami włoskimi i krakersami


Deser kajmakowy z orzechami włoskimi i krakersami to prosty deser dla zabieganych lub leniwych 😉 W roli głównej krem z serka mascarpone i kajmaku z warstwami pokruszonych solonych krakersów i uprażonych orzechów włoskich. Łatwy i pyszny!

Deser kajmakowy z orzechami włoskimi i krakersami

Składniki (na 3 porcje):

  • około 3/4 szklanki orzechów włoskich
  • 250 g serka mascarpone
  • 200 g masy krówkowej (kajmakowej)
  • około 80 g krakersów

Przygotowanie:

Serek mascarpone zmiksować z masą kajmakową, aż do uzyskania puszystego kremu.

Krakersy przełożyć do woreczka foliowego i rozbić tłuczkiem lub zmiksować.

Orzechy włoskie uprażyć na suchej patelni i drobno posiekać.

Na dno kieliszków lub szklaneczek nakładać na przemian warstwę: pokruszonych krakersów, masy kajmakowej, posiekanych orzechów włoskich, masy kajmakowej, pokruszonych krakersów, masy kajmakowej, orzechów.

Smacznego 🙂




To też może Cię zainteresować:

Deser orzechowo – karmelowy

Deser bananowy z kajmakiem

Deser z galaretką, mascarpone i malinami

Deser z herbatą matcha i syropem limonkowym

Deser z czereśniami i kardamonem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *