Pieczone warzywa z fetą to prosty i pyszny dodatek do obiadu lub samodzielny posiłek. Zero wysiłku a efekt zadowoli niejedno podniebienie 😉
Składniki na pieczone warzywa z fetą:
- 1 mała cukinia
- 2 małe bataty (wąskie)
- 6 szalotek
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 150 g sera feta
- 3 ząbki czosnku
- 1 gałązka rozmarynu
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- grubo zmielony kolorowy pieprz
- sól
Przygotowanie pieczonych warzyw z fetą:
Cukinię pokroić w plastry. Bataty obrać i pokroić w plastry. Szalotki obrać i przekroić wzdłuż na pół. Papryki pokroić na kawałki (około 2 – 3 cm). Czosnek obrać i pokroić na plasterki. Następnie wszystkie warzywa przełożyć do miski i wlać oliwę z oliwek. Dodać oberwane i posiekane listki rozmarynu, pieprz i sól. Wymieszać.
Zawartość miski przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 30 minut. Następnie wierzch posypać pokruszonym serem feta i piec jeszcze około 10 minut.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować: