Biszkopt z kremem, malinami i bezą


Puszysty biszkopt z kremem na bazie serka mascarpone i śmietany kremówki wymieszany ze świeżymi malinami, a całość przykryta chrupiącą bezą. Pyszne, delikatne ciasto dla dzieci i dorosłych. Idealne na każdą okazję. Zapraszam na biszkopt z kremem, malinami i bezą 🙂

Biszkopt z kremem, malinami i bezą

Składniki:

Biszkopt:

  • 4 duże jajka
  • 3/4 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Krem z malinami:

  • 500 g serka mascarpone
  • 500 g śmietany kremówki 30 %
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • około 400 g malin

Beza:

  • 4 białka
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Biszkopt:

Białka z cukrem mocno ubić, dodać żółtka, proszek do pieczenia i wymieszać. Mąkę przesiać i delikatnie wymieszać z masą. Przełożyć do blaszki (około 22 x 30 cm, mierzona od spodu) wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać. Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 20 – 25 minut. Ostudzić.

Krem z malinami:

Serek mascarpone zmiksować ze śmietaną kremówką i cukrem pudrem, do uzyskania gęstego kremu. Dodać maliny i delikatnie wymieszać. Przełożyć na ostudzony biszkopt i wyrównać.

Beza:

Białka ubić ze szczyptą soli. W połowie ubijania stopniowo dodawać cukier (po łyżce) i ciągle ubijać, aż piana będzie sztywna, gęsta i błyszcząca. Wsypać mąkę ziemniaczaną i zmiksować. Blaszkę o wymiarach około 22 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia i rozsmarować ubite białka. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 5 minut, potem temperaturę zmniejszyć do 140°C i piec przez około 55 minut.  Wyjąć i pozostawić, aż do ostygnięcia. Następnie położyć na kremie lekko dociskając. Wstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc.

Smacznego 🙂




To też może Cię zainteresować:

Sernik z brzoskwiniami i bezową pianką

Pianka z malinami na biszkopcie

Ciasto a’la karpatka z malinami

Tort bezowy z czekoladą i malinami

Raffaello z truskawkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *