Sernik z brzoskwiniami i bezową pianką


Sernik z brzoskwiniami na kruchym spodzie i delikatną jak chmurka bezową pianką to ciasto, któremu nie sposób się oprzeć. Pyszne i uniwersalne, idealne na każda okazję. Do przygotowania ciasta użyłam świeżych brzoskwiń, ale po sezonie świetnie sprawdzą się te z puszki. Zapraszam na sernik z brzoskwiniami i bezową pianką 🙂

Sernik z brzoskwiniami i bezową pianką

Składniki:

Kruche ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • 250 g masła
  • 5 żółtek
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Masa serowa z brzoskwiniami:

  • 1 kg zmielonego twarogu (użyłam z wiaderka)
  • 150 g śmietany kremówki 30 %
  • 4 jajka
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru (proszek)
  • 1 i 1/2 szklanki cukru pudru
  • 5 dojrzałych brzoskwiń (lub brzoskwinie w syropie, puszka 820 g)

Bezowa pianka:

  • 5 białek
  • 2/3 szklanki drobnego cukru
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Kruche ciasto:

Do miski przesiać mąkę i dodać sól, proszek do pieczenia, cukier puder i żółtka. Dołożyć masło i posiekać na malutkie kawałeczki (składniki można również przełożyć do malaksera i lekko zmiksować). Delikatnie zagnieść ciasto, ale nie za długo. Następnie podzielić na dwie nierówne części i zawinąć w folię. Większą część włożyć do lodówki, a mniejszą do zamrażarki aby stwardniało.

Dno prostokątnej formy (około 22 x 30 cm, mierzona od spodu) wyłożonej papierem do pieczenia wylepić ciastem z lodówki i ponakłuwać  widelcem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 13 minut, aż będzie lekko złote.

Masa serowa z brzoskwiniami:

Do miski przełożyć twaróg. Dodać jajka, śmietanę kremówkę, cukier puder i proszek budyniowy. Zmiksować. Przełożyć na podpieczony spód i wyrównać.

Brzoskwinie umyć, osuszyć, usunąć pestki i pokroić na małe kawałki. Następnie wyłożyć na masę serową.

Bezowa pianka:

Białka ubić ze szczyptą soli. W połowie ubijania stopniowo dodawać cukier (po łyżce) i ciągle ubijać, aż piana będzie sztywna, gęsta i błyszcząca. Następnie rozsmarować na brzoskwiniach i wyrównać. Na wierzch zetrzeć na tarce o dużych oczkach mniejszą część ciasta (z zamrażarki).

Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 1 godzinę.

Smacznego 🙂




To też może Cię zainteresować:

Sernik z galaretką, malinami i borówkami amerykańskimi

Sernik pomarańczowy z batatami

Szarlotka z bezą (pianką)

Kruche ciasto z rabarbarem, budyniem i bezową pianką

Biszkopt z cytrynową pianką i musem brzoskwiniowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *