Feta pieczona z figami, pistacjami i rozmarynem


Feta pieczona z figami, pistacjami i rozmarynem to świetny dodatek do kanapek, który pokochacie. Po upieczeniu feta staje się delikatna, miękka i łatwo ją rozsmarować na pieczywie. Jest przyjemnie słodkawa, zaskakująco pyszna!

Feta pieczona z figami, pistacjami i rozmarynem

Składniki:

  • 200 g sera feta (oryginalnego!)
  • 3 świeże figi
  • 1 pełna łyżka posiekanych pistacji (niesolonych)
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki miodu
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 1 łyżeczka kolorowego pieprzu

Przygotowanie:

Na dno naczynia do zapiekania wlać 1 łyżkę oliwy z oliwek, położyć ser feta, a po bokach pokrojone w ćwiartki figi. Całość polać resztą oliwy z oliwek i miodem. Następnie posypać rozgniecionym kolorowym pieprzem, posiekanymi pistacjami i rozmarynem. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 190°C  przez około 15 minut. Podawać gorące ze świeżym pieczywem.

Smacznego 🙂




To też może Cię zainteresować:

Zapiekanka caprese

Pieczone figi z orzechami włoskimi i sosem z czerwonego wina

Zapiekanka z cukinią, figami i kozim serem

Pasta figowa z orzechami włoskimi

Ciasteczka pomarańczowe z masą figowo – orzechową

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *