Zapiekanka caprese


Zapiekanka caprese to chrupiąca bagietka posmarowana oliwą z oliwek z czosnkiem, pomidorem, mozzarellą i świeżą bazylią. Całość zapiekana, aż stanie się lekko rumiana, a ser zrobi się ciągnący… Pycha! Idealna na ciepłą kolację, śniadanie lub spotkanie z przyjaciółmi.

Zapiekanka caprese

Składniki:

  • 1 mała bagietka
  • 1 kulka mozzarelli
  • 1 pomidor
  • listki bazylii
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 – 2 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta oregano
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Czosnek drobno posiekać i wymieszać z oliwą z oliwek.

Pomidora i mozzarellę pokroić na plasterki.

Bagietkę przeciąć wzdłuż na pół i za pomocą pędzelka posmarować cienko oliwą z czosnkiem. Na przemian kłaść mozzarellę, listek bazylii i pomidora. Następnie posypać szczyptą oregano i doprawić solą i pieprzem. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 210°C przez około 10 minut.

Smacznego 🙂




To też może Cię zainteresować:

Bruschetta z pieczoną papryką i burratą

Grillowana bagietka faszerowana pieczarkami i serem lazur

Kanapka z gotowaną kapustą kiszoną, boczkiem i serem smażonym

Kanapki z wędzonym łososiem, mozzarellą i czerwonym pieprzem

Bagietka z guacamole, pomidorem i jajkiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *