Zapiekanka caprese to chrupiąca bagietka posmarowana oliwą z oliwek z czosnkiem, pomidorem, mozzarellą i świeżą bazylią. Całość zapiekana, aż stanie się lekko rumiana, a ser zrobi się ciągnący… Pycha! Idealna na ciepłą kolację, śniadanie lub spotkanie z przyjaciółmi.
Zapiekanka caprese – składniki:
- 1 mała bagietka
- 1 kulka mozzarelli
- 1 pomidor
- listki bazylii
- 1 ząbek czosnku
- 1 – 2 łyżki oliwy z oliwek
- szczypta oregano
- sól
- pieprz
Przygotowanie zapiekanki caprese:
Czosnek drobno posiekać i wymieszać z oliwą z oliwek.
Pomidora i mozzarellę pokroić na plasterki.
Bagietkę przeciąć wzdłuż na pół i za pomocą pędzelka posmarować cienko oliwą z czosnkiem. Na przemian kłaść mozzarellę, listek bazylii i pomidora. Następnie posypać szczyptą oregano i doprawić solą i pieprzem. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 210°C przez około 10 minut.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować: