Bruschetta z pieczoną papryką i burratą to doskonała włoska przekąska. Chrupiące i gorące pieczywo, rozpływający się ser oraz pieczona papryka… Do tego odrobina świeżego rozmarynu dla podkręcenia smaku i jestem w niebie 😉 Smak tkwi w prostocie!
Bruschetta z pieczoną papryką i burratą
Składniki:
- 4 kromki ulubionego chleba (lub ciabatta, bułka paryska)
- 2 papryki czerwone
- 1 burrata
- 1 duży ząbek czosnku
- gałązka świeżego rozmarynu
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Papryki przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne i natrzeć olejem. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C na około 25 minut. Następnie ostudzić, zdjąć skórkę i pokroić w paski. Przełożyć do miseczki i dodać sól oraz pieprz. Wymieszać.
Kromki chleba skropić oliwą z oliwek i podpiec w piekarniku lub na patelni. Następnie natrzeć czosnkiem, rozsmarować burratę, położyć paski papryki, skropić odrobiną oliwy z oliwek i posypać posiekanymi listkami rozmarynu.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować: