Dzisiaj przysmak, który każdy zna – PTYSIE! Idealne na każdą okazję. Leciutkie i pyszne. Wypełnione po brzegi kremem i świeżymi owocami… Zrobiłam dwa rodzaje z mango i marakują oraz borówką amerykańską. Zapraszam na ptysie z bitą śmietaną, mascarpone i owocami 🙂
Ptysie z bitą śmietaną, mascarpone i owocami
Składniki:
Ciasto parzone:
- 4 jajka
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka wody
- 125 g masła
- mała szczypta soli
Krem:
- 400 ml śmietany kremówki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 2 i 1/2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
- owoce (użyłam mango, marakuję i borówki amerykańskie)
Przygotowanie ptysi z bitą śmietaną, mascarpone i owocami:
Ciasto parzone:
Zagotować wodę z masłem i szczyptą soli. Ustawić ogień na najmniejszy, wsypać mąkę i energicznie mieszać, aż składniki się połączą. Ostudzić. Następnie dodać jajka i wszystko dokładnie połączyć. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać ptysie (wielkości mandarynki) na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Między ptysiami zostawić trochę miejsca bo urosną. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 25 minut. Ostudzić i przekroić.
Krem:
Serek mascarpone zmiksować ze śmietaną kremówką i cukrem pudrem, do uzyskania gęstego kremu.
Gotowym kremem wypełnić spody ptysi, a na wierzch położyć owoce. Przykryć drugą połówką.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować:
Jadłam już ptysie w wielu rodzajach, ale o marakui nawet nigdy nie pomyślała. Wydaje się to naprawdę ciekawym i pysznym pomysłem 😉 Także trzeba będzie postarać się o zakup takiego owocka w pobliskim sklepie i przyrządzenie tego przysmaku. Lubię zjeść czasem coś na słodko, także myślę, że te ptysie okażą się dla mnie czymś idealnym. Choć moje koleżanki także powinny być zachwycone hahah. Oczywiście te z borówką też wypróbuję, szczególnie, że przykładowo babeczki z borówkami są przepyszne! Dzięki za ten wpis!