Trufle marcepanowe z czekoladą i nutą pomarańczy


Trufle marcepanowe z czekoladą i nutą pomarańczy to przepyszne słodkości na jeden kęs. Przygotowałam je z domowej masy marcepanowej, ale można iść na łatwiznę i użyć gotowej. Przed kupnem warto jednak sprawdzić jej skład.

Trufle marcepanowe z czekoladą i nutą pomarańczy

Składniki:

  • 200 g domowej masy marcepanowej  (lub kupnej)
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 g masła
  • 2 łyżki soku pomarańczowego
  • 1 łyżka cukru pudru (opcjonalnie)
  • skórka starta z 1/2 pomarańczy (na najmniejszych oczkach)

Dodatkowo:

  • zmielone migdały do obtoczenia trufli

Przygotowanie:

Do rondelka przełożyć masło i posiekaną czekoladę. Podgrzewać na malutkim ogniu, aż składniki się połączą.

Masę marcepanową, roztopioną czekoladę z masłem i sok pomarańczowy zblendować. Dodać cukier puder i startą skórkę z pomarańczy. Dokładnie wszystko wymieszać. Wstawić do lodówki na około 2-3 godziny, aż masa mocno zgęstnieje i będzie z niej można formować kulki. Następnie wyjąć i za pomocą łyżeczki nabierać masę, formować trufle i obtaczać w zmielonych migdałach. Gotowe trufle przechowywać w lodówce.

Smacznego 🙂




To też może Cię zainteresować:

Trufle czekoladowo – migdałowe

Kartofelki marcepanowe z suszonymi śliwkami i cynamonem

Trufle czekoladowe

Trufle czekoladowe z przyprawami korzennymi

Domowa masa marcepanowa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *