Trufle marcepanowe z czekoladą i nutą pomarańczy to przepyszne słodkości na jeden kęs. Przygotowałam je z domowej masy marcepanowej, ale można iść na łatwiznę i użyć gotowej. Przed kupnem warto jednak sprawdzić jej skład.
Trufle marcepanowe z czekoladą i nutą pomarańczy
Składniki na trufle marcepanowe z czekoladą:
- 200 g domowej masy marcepanowej (lub kupnej)
- 100 g gorzkiej czekolady
- 50 g masła
- 2 łyżki soku pomarańczowego
- 1 łyżka cukru pudru (opcjonalnie)
- skórka starta z 1/2 pomarańczy (na najmniejszych oczkach)
Dodatkowo:
- zmielone migdały do obtoczenia trufli
Przygotowanie trufli marcepanowych z czekoladą:
Do rondelka przełożyć masło i posiekaną czekoladę. Podgrzewać na malutkim ogniu, aż składniki się połączą.
Masę marcepanową, roztopioną czekoladę z masłem i sok pomarańczowy zblendować. Dodać cukier puder i startą skórkę z pomarańczy. Dokładnie wszystko wymieszać. Wstawić do lodówki na około 2-3 godziny, aż masa mocno zgęstnieje i będzie z niej można formować kulki. Następnie wyjąć i za pomocą łyżeczki nabierać masę, formować trufle i obtaczać w zmielonych migdałach. Gotowe trufle przechowywać w lodówce.
Smacznego
To też może Cię zainteresować: