Trufle czekoladowo – migdałowe


Trufle czekoladowo – migdałowe z serka mascarpone, czekolady, mielonych migdałów i likieru Amaretto. Przepyszne małe kuleczki na osłodę dnia 😉

Trufle czekoladowo migdałowe

Składniki:

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 200 g serka mascarpone
  • 1 szklanka zmielonych migdałów
  • 4 – 5 łyżek cukru pudru
  • 5 łyżek likieru Amaretto

Dodatkowo:

  • kakao do obtoczenia

Przygotowanie:

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej.

Do miseczki przełożyć serek mascarpone. Dodać roztopioną czekoladę, zmielone migdały, cukier puder i likier Amaretto. Dokładnie wszystko wymieszać. Wstawić do lodówki na około 2-3 godziny, aż masa mocno zgęstnieje i będzie z niej można formować kulki. Następnie wyjąć i za pomocą łyżeczki nabierać masę, formować trufle i obtaczać w kakao. Gotowe trufle przechowywać w lodówce.

Smacznego 🙂




To też może Cię zainteresować:

Trufle czekoladowe z przyprawami korzennymi

Trufle czekoladowe

Trufle czekoladowe z orzechami laskowymi

Trufle z orzechów włoskich

Kartofelki marcepanowe z suszonymi śliwkami i cynamonem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.