Trufle czekoladowo – migdałowe z serka mascarpone, czekolady, mielonych migdałów i likieru Amaretto. Przepyszne małe kuleczki na osłodę dnia 😉
Składniki:
- 200 g gorzkiej czekolady
- 200 g serka mascarpone
- 1 szklanka zmielonych migdałów
- 4 – 5 łyżek cukru pudru
- 5 łyżek likieru Amaretto
Dodatkowo:
- kakao do obtoczenia
Jak przygotować trufle czekoladowo – migdałowe?:
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej.
Do miseczki przełożyć serek mascarpone. Dodać roztopioną czekoladę, zmielone migdały, cukier puder i likier Amaretto. Dokładnie wszystko wymieszać. Wstawić do lodówki na około 2-3 godziny, aż masa mocno zgęstnieje i będzie z niej można formować kulki. Następnie wyjąć i za pomocą łyżeczki nabierać masę, formować trufle i obtaczać w kakao. Gotowe trufle przechowywać w lodówce.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować: