Trufle czekoladowe z przyprawami korzennymi


Dzisiaj przygotowałam trufle czekoladowe z przyprawami korzennymi, pachnące klimatem zbliżających się Świąt. Prawdziwa uczta dla miłośników piernikowych smaków. Trufle są aksamitne, wprost rozpływające się w ustach… Przepyszne! Jeśli chcecie, zróbcie je z samej gorzkiej czekolady lub samej mlecznej, kwestia gustu. Ja dałam pół na pół, bo w takich proporcjach smakują mi najbardziej 🙂

Trufle czekoladowe z przyprawami korzennymi

Składniki:

  • 150 g mlecznej czekolady
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 150 g serka mascarpone
  • 1 łyżka likieru Amaretto
  • 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki suszonego imbiru
  • 1/3 łyżeczki mielonego anyżu
  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków
  • 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • kilka łyżek kakao do obtoczenia
  • złoty pył jadalny (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Czekolady roztopić w kąpieli wodnej razem z przyprawami.

Do miseczki przełożyć serek mascarpone. Dodać roztopione czekolady i likier Amaretto. Zmiksować do połączenia składników. Wstawić do lodówki na około 2 – 3 godziny, aż masa mocno zgęstnieje i będzie z niej można formować kulki. Następnie wyjąć i za pomocą łyżeczki nabierać masę, formować trufle i obtaczać w kakao zmieszanym ze złoty pyłem. Gotowe trufle przechowywać w lodówce.

Smacznego 🙂




To też może Cię zainteresować:

Trufle czekoladowe

Trufle z orzechów włoskich

Kartofelki marcepanowe z suszonymi śliwkami i cynamonem

Kuleczki sezamowe w karmelowej skorupce

Czekoladowe kulki z ryżu preparowanego z orzechami włoskimi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *