Dzisiaj przygotowałam trufle czekoladowe z przyprawami korzennymi, pachnące klimatem zbliżających się Świąt. Prawdziwa uczta dla miłośników piernikowych smaków. Trufle są aksamitne, wprost rozpływające się w ustach… Przepyszne! Jeśli chcecie, zróbcie je z samej gorzkiej czekolady lub samej mlecznej, kwestia gustu. Ja dałam pół na pół, bo w takich proporcjach smakują mi najbardziej 🙂
Trufle czekoladowe z przyprawami korzennymi
Składniki:
- 150 g mlecznej czekolady
- 150 g gorzkiej czekolady
- 150 g serka mascarpone
- 1 łyżka likieru Amaretto
- 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki suszonego imbiru
- 1/3 łyżeczki mielonego anyżu
- 1/4 łyżeczki mielonych goździków
- 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
- 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- kilka łyżek kakao do obtoczenia
- złoty pył jadalny (opcjonalnie)
Trufle czekoladowe z przyprawami korzennymi – przygotowanie:
Czekolady roztopić w kąpieli wodnej razem z przyprawami.
Do miseczki przełożyć serek mascarpone. Potem dodać roztopione czekolady i likier Amaretto. Zmiksować do połączenia składników. Wstawić do lodówki na około 2 – 3 godziny, aż masa mocno zgęstnieje i będzie z niej można formować kulki. Następnie wyjąć i za pomocą łyżeczki nabierać masę, formować trufle i obtaczać w kakao zmieszanym ze złoty pyłem. Gotowe trufle przechowywać w lodówce.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować: