Trufle czekoladowe z serkiem mascarpone i pastą z orzechów laskowych, nadziewane całymi orzeszkami laskowymi i obtoczone w posiekanych orzeszkach. To pyszny dodatek do kawy, herbaty lub do podjadania w ciągu dnia 😉 Trufle czekoladowe z orzechami laskowymi są aksamitne i bardzo smaczne. Zapewniam, że znikną bardzo szybko.
Pasty z orzechów laskowych warto zrobić więcej i przygotować z niej rewelacyjne lody o smaku batoników Kinder Bueno. Z pewnością nie pożałujecie 🙂
Trufle czekoladowe z orzechami laskowymi
Składniki na trufle czekoladowe z orzechami laskowymi:
- 150 g mlecznej czekolady
- 150 g gorzkiej czekolady
- 150 g serka mascarpone
- 50 g orzechów laskowych (bez łupinek)
Dodatkowo:
- uprażone i drobno posiekane orzechy laskowe (do obtoczenia)
- uprażone orzechy laskowe bez łupinek (do nadziewania)
Przygotowanie trufli czekoladowych z orzechami laskowymi:
Orzechy laskowe uprażyć na suchej patelni, aż lekko się zrumienią. Potem zawinąć w bawełnianą ściereczkę i pocierać, aż skórka zejdzie. Następnie mocno zmielić na gładką pastę, aż stanie się lejąca (tak jak pasta z orzechów włoskich).
Czekolady roztopić w kąpieli. Dodać serek mascarpone i pastę z orzechów laskowych. Dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki, aż masa zgęstnieje i będzie z niej można formować kulki. Następnie wyjąć i za pomocą łyżeczki nabierać masę, formować trufle wciskając do środka po jednym orzeszku. Na koniec obtoczyć w posiekanych orzechach. Przechowywać w lodówce.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować: