Trufle czekoladowe z orzechami laskowymi


Trufle czekoladowe z serkiem mascarpone i pastą z orzechów laskowych, nadziewane całymi orzeszkami laskowymi i obtoczone w posiekanych orzeszkach. To pyszny dodatek do kawy, herbaty lub do podjadania w ciągu dnia 😉 Trufle czekoladowe z orzechami laskowymi są aksamitne i bardzo smaczne. Zapewniam, że znikną bardzo szybko.

Pasty z orzechów laskowych warto zrobić więcej i przygotować z niej rewelacyjne lody o smaku batoników Kinder Bueno. Z pewnością nie pożałujecie 🙂

Trufle czekoladowe z orzechami laskowymi

Składniki:

  • 150 g mlecznej czekolady
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 150 g serka mascarpone
  • 50 g orzechów laskowych (bez łupinek)

Dodatkowo:

  • uprażone i drobno posiekane orzechy laskowe (do obtoczenia)
  • uprażone orzechy laskowe bez łupinek (do nadziewania)

Przygotowanie:

Orzechy laskowe uprażyć na suchej patelni, aż lekko się zrumienią. Zawinąć w bawełnianą ściereczkę i pocierać, aż skórka zejdzie. Następnie mocno zmielić na gładką pastę, aż stanie się lejąca (tak jak pasta z orzechów włoskich).

Czekolady roztopić w kąpieli. Dodać serek mascarpone i pastę z orzechów laskowych. Dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki, aż masa zgęstnieje i będzie z niej można formować kulki. Następnie wyjąć i za pomocą łyżeczki nabierać masę, formować trufle wciskając do środka po jednym orzeszku. Obtoczyć w posiekanych orzechach. Przechowywać w lodówce.

Smacznego 🙂




To też może Cię zainteresować:

Trufle czekoladowe z przyprawami korzennymi

Trufle z orzechów włoskich

Trufle czekoladowe

Kartofelki marcepanowe z suszonymi śliwkami i cynamonem

Kuleczki sezamowe w karmelowej skorupce

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *