Krem angielski (sos waniliowy) to aksamitny sos na bazie mleka oraz śmietanki z żółtkami i wanilią. Smakuje jak płynny budyń waniliowy lub roztopione lody waniliowe. Pycha! Idealnie sprawdzi się do ciast (np. szarlotki), naleśników, pancakes, lodów, owoców, deserów itp. Bardzo polecam! 🙂
Krem angielski (sos waniliowy)
Składniki na krem angielski:
- 1 szklanka mleka
- 1 i 1/2 szklanki śmietany kremówki 30 %
- 7 żółtek
- 1 laska wanilii
- 1/2 szklanki cukru
Przygotowanie kremu angielskiego:
Laskę wanilii przekroić wzdłuż i wyskrobać ziarenka. Mleko oraz śmietankę wlać do rondla i wrzucić laskę wanilii. Doprowadzić do wrzenia.
Żółtka z cukrem i ziarenkami wanilii ubić trzepaczką na puszystą masę. Do ubitych żółtek mieszając wlać powoli połowę zagotowanego mleka ze śmietanką. Następnie całość przelać do pozostałego mleka. Podgrzewać na malutkim ogniu nie przerywając mieszania, aż masa lekko zgęstnieje. Wyjąć laskę wanilii. Gotowy sos waniliowy ostudzić i wstawić do lodówki. Po kilku godzinach w lodówce będzie mieć konsystencję płynnego budyniu.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować: