Bitki wołowe


Bitki wołowe to klasyka polskiej kuchni. To pomysł na idealny obiad dla całej rodziny. Powolne duszenie sprawia, że mięso jest delikatne, soczyste i wprost rozpływa się w ustach. Smakują wyśmienicie! Polecam też przepis na tradycyjne zrazy wołowe, które są przepyszne.

Sos można też przygotować z dodatkiem kilku suszonych grzybów, dzięki temu będzie miał głęboki smak i stanie się bardziej aromatyczny. Do bitek pasują ziemniaki, kasza, kluski śląskie oraz ogórki kiszone. Klasyczna surówka lub buraczki zasmażane też się sprawdzą.

Bitki wołoweBitki wołowe

Składniki na bitki wołowe:

  • około 800 g wołowiny (np. udziec lub rostbef)
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 – 3 łyżki oleju
  • około 2 – 3 szklanki wody
  • 2 liście laurowe
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 1 płaska łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka ziaren jałowca
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie bitek wołowych:

Wołowinę pokroić na plastry (około 1 cm), lekko rozbić tłuczkiem do mięsa i przełożyć do miseczki. Dodać majeranek, bardzo drobno posiekane ziarna jałowca, sól oraz pieprz. Dokładnie natrzeć mięso i pozostawić na około 1 godzinę.

Na dużej i głębokiej patelni rozgrzać olej i włożyć plastry mięsa. Zrumienić z dwóch stron i przełożyć na talerz.

Na tej samej patelni zeszklić posiekaną cebulę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i jeszcze chwilkę podsmażać. Następnie dołożyć obsmażone mięso, wlać wodę, wrzucić liście laurowe i ziele angielskie. Dusić (na małym ogniu) pod przykryciem około 2 godzin, aż mięso będzie miękkie. W razie potrzeby dolać wody.

Mąkę dokładnie rozprowadzić w niewielkiej ilości zimnej wody i mieszając wlać do mięsa. Gotować około 3 minut, aż sos zgęstnieje. Na koniec doprawić solą i pieprzem.

Smacznego 🙂

To też może Cię zainteresować:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *