Buraczki zasmażane


Prosty i jakże pyszny dodatek do obiadu, który często gości na naszych stołach. Buraczki zasmażane pasują do różnego rodzaju mięs i najbardziej w towarzystwie ziemniaczków. Smaczne są na ciepło i na zimno, chociaż osobiście preferuję wersję na ciepło. Polecam 🙂

Buraczki zasmażaneBuraczki zasmażane

Składniki:

  • 800 g buraków
  • 1 mała cebulka
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 pełna łyżka masła
  • 1 i 1/2 łyżki octu jabłkowego
  • 1 płaska łyżeczka mąki
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Buraki wyszorować (nie obierać!) i ugotować. Ostudzić, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Na dużej patelni rozgrzać olej z masłem, wrzucić drobno posiekaną cebulę i zeszklić. Wsypać mąkę i ciągle mieszając zrumienić. Następnie dodać starte buraczki i ocet jabłkowy. Mieszając chwilę podsmażać, doprawić solą i pieprzem, ewentualnie szczyptą cukru.

Smacznego 🙂

Zapisz

Zapisz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *