Prosty i jakże pyszny dodatek do obiadu, który często gości na naszych stołach. Buraczki zasmażane pasują do różnego rodzaju mięs i najbardziej w towarzystwie ziemniaczków. Smaczne są na ciepło i na zimno, chociaż osobiście preferuję wersję na ciepło. Polecam 🙂
Składniki:
- 800 g buraków
- 1 mała cebulka
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1 pełna łyżka masła
- 1 i 1/2 łyżki octu jabłkowego
- 1 płaska łyżeczka mąki
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Buraki wyszorować (nie obierać!) i ugotować. Ostudzić, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Na dużej patelni rozgrzać olej z masłem, wrzucić drobno posiekaną cebulę i zeszklić. Wsypać mąkę i ciągle mieszając zrumienić. Następnie dodać starte buraczki i ocet jabłkowy. Mieszając chwilę podsmażać, doprawić solą i pieprzem, ewentualnie szczyptą cukru.
Smacznego 🙂