Wytrawne, intensywnie zielone naleśniki z dodatkiem świeżych liści szpinaku z mintajem, serkiem mascarpone i fetą. Pyszne, proste do wykonania i idealne dla dzieci, które nie lubią szpinaku itp. liści. Zapewniam, że nie zorientują się co jedzą 😉
Składniki na 7 naleśników o średnicy około 18 cm:
Naleśniki szpinakowe:
- 2 jajka
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 125 świeżych liści szpinaku „baby”
- 1/2 szklanki mleka
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- szczypta soli
Farsz:
- 400 g filetów z mintaja (lub innej białej ryby np. dorsza)
- 200 g serka mascarpone
- 100 g sera feta
- 1 mała cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Naleśniki szpinakowe:
Umyte liście szpinaku zmiksować blenderem razem z mlekiem. Miksować tak długo, aż szpinak będzie całkowicie rozdrobniony. Następnie dodać przesianą mąkę, jajka, sól i olej. Wszystko zmiksować na gładką masę.
Rozgrzać patelnie teflonową i wlać porcję ciasta podnosząc i kręcąc patelnią tak, aby ciasto pokryło cienką warstwą dno. Smażyć z dwóch stron na średnim ogniu.
Farsz:
Filety z mintaja rozmrozić i rozdrobnić na małe kawałeczki.
Na dużej patelni rozgrzać oliwę z oliwek i wrzucić posiekaną cebulę. Zeszklić. Dodać mintaja i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć często mieszając. Wyłączyć gaz, dodać serek mascarpone i pokruszony ser feta. Mieszając podgrzać, doprawić solą i pieprzem. Gotowym farszem nadziewać naleśniki.
Smacznego 🙂
wyglądają świetnie 🙂
I też tak smakują 🙂
Wygląda wyśmienicie. Ja mam do dyspozycji na dziś tylko zielone liście szczawiu. Ciekawe jak wyjdzie ?
Ze szczawiem nie robiłam 🙂