Udało się! Poczyniłam domowy sos Kentucky Gold 😀 Po analizie składu i ocenie smaku udało mi się odtworzyć sos jak z KFC. Może się wydawać, że składniki do siebie nie pasują, ale zapewniam, że efekt jest rewelacyjny. Sos smakuje jak oryginał, GENIALNIE !!!
Do przygotowania sosu potrzebny jest dym wędzarniczy w płynie, dostępny chyba tylko przez internet (ja kupiłam w „Kuchnie Świata”). Opcjonalnie można zastąpić go słodką wędzoną papryką, ale kolor sosu będzie różnił się od oryginału, będzie miał paprykowy posmak i nie będzie miał aż tak intensywnego aromatu, dlatego zachęcam jednak do kupna dymu wędzarniczego.
Sos Kentucky Gold idealnie pasuje do nuggetsów, krążków cebulowych, frytek, grillowanych mięs czy ryb. Przedstawiam przepis na sekretny sos Kentucky Gold 😉
Składniki:
- 3/4 szklanki majonezu (użyłam „Winiary”)
- 5 łyżeczek domowego sosu karmelowego
- 3 łyżeczki musztardy
- 2 łyżeczki sosu sojowego
- 1 łyżeczka kurkumy
- 4 łyżeczki dymu wędzarniczego w płynie
- szczypta czosnku granulowanego
Przygotowanie:
Wszystkie składniki przełożyć do miseczki i dokładnie wymieszać.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować:
Dzięki za przepis, od dawna chciałem zrobić ten sos w domu. Z przyczyn technicznych sos sojowy zastąpiłem magi a zamiast domowego sosu karmelowego dałem polewę karmelową do lodów, ale wyszło przepysznie 🙂
Cieszę się, że smakowało 🙂