Przepyszny burger z kurczakiem w płatkach kukurydzianych, chrupiącym boczkiem, serem cheddar, krążkami czerwonej cebuli, sałatą, pomidorem i genialnym domowym sosem Kentucky Gold. Pycha! To świetny pomysł na obiad lub ciepłą kolację. Zachęcam też do wypróbowania klasyka, czyli soczystego burgera wołowego z grillowaną cebulą 🙂
Burger z kurczakiem, boczkiem i domowym sosem Kentucky Gold
Burger z kurczakiem – składniki (na 4 burgery):
Mięso:
- 1 duży filet z kurczaka
- płatki kukurydziane (około 1 szklanki)
- 1 łyżka bułki tartej
- mąka (około 1 łyżki)
- 1 jajko
- 1 łyżka mleka
- sól
- pieprz
Dodatkowo:
- 4 bułki do burgerów
- sałata lodowa
- 1 pomidor
- wędzony boczek (cienkie plasterki)
- 1 czerwona cebula
- 4 plasterki sera cheddar (użyłam topionego w plasterkach)
- domowy sos Kentucky Gold
Przygotowanie burgera z kurczakiem:
Mięso:
Płatki kukurydziane pokruszyć dłońmi lub przez chwilę zmiksować w malakserze. Przełożyć do miseczki, dodać bułkę tartą i wymieszać.
Filet z kurczaka oczyścić z błonek i kostek. Przekroić w poprzek na dwa filety, następnie każdy na pół. W najgrubszym miejscu lekko rozbić tłuczkiem. Doprawić solą i pieprzem.
Do miseczki wbić jajko i dolać mleko. Rozbełtać.
Filety z kurczaka obtoczyć w mące, potem maczać w jajku, na koniec obtaczać w płatkach kukurydzianych mocno dociskając. Smażyć na rozgrzanym oleju, na średnim ogniu z dwóch stron.
Na patelni zrumienić z dwóch stron boczek.
Bułki do burgerów przekroić na pół i od strony przecięcia lekko podpiec na patelni grillowej. Następnie posmarować domowym sosem Kentucky Gold (obie połówki). Na dolnym kawałku bułki kolejno położyć: sałatę, potem mięso, ser, boczek, plasterek pomidora i krążki cebuli. Przykryć drugą połówką bułki.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować:
Epicki i pewnie równie wspaniały w smaku. Do tego smaczny boczek dopełniający ten smak. Mam nawet taki swój ulubiony który jest dostępny w Carrefurze od ZM Karol. W potrawach i na grillu robi robotę 🙂